Здравето на детските зъби зависи от родителите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Untitled-1Д-р Цвети Дучева от DENTAL CLINIC PETAR DUCHEV за профилактиката и ранната превенция на кариеса, срещаме се с нея в рамките на инициативата на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ – Мама в действие, с подкрепата на NN.

П7: Д-р Дучева, от денталното здраве и оралната хигиена на родителите зависи изграждането на правилни навици у децата. Какво е необходимо да правят родителите, за да се справят успешно с тази задача, тъй като зъбите са особено важна част от детския организъм?

Цветелина Дучева: Здравето на детските зъби е напълно зависимо от родителите, те са хората, които ще мотивират и ще обучават децата си да поддържат добра орална хигиена. Аз винаги казвам на родителите, че те са изцяло отговорни за зъбите на техните деца от раждането до 10-тата година.

П7: Защо са толкова важни зъбите на децата, както млечните, така и постоянните?

Цв. Д.: Много родители смятат, че млечните зъби ще отпаднат в един момент и няма нужда те да бъдат поддържани и огрижвани. Точно обратното – зъбите в първите години от живота на детето са изключително важни, защото те осигуряват изхранването на детския организъм. Има изследвания, според които деца, чиито млечни зъби са разрушени или развалени, с много кариеси и настъпили усложнения от тях, страдат от анемия, недохранване, безсъние, което се отразява негативно върху техния здравословен статус. Те обикновено са с по-нисък ръст и дори са асоциални, трудно се вписват в средата, защото обикновено имат дискомфорт или болка, свързана със зъбите.

Зъбите са изключително важни, те стоят в началото на храносмилателната система и осигуряват изхранването на организма, от тях зависи качеството на първичната обработка на храната, за да може тя да попадне в стомаха и от там да бъде усвоена пълноценно, така че да може детето да расте и да се развива нормално.

Хигиената е първата стъпка към здравите детски зъби, затова обучението на децата трябва да започва още от вътреутробното развитие на бебето. Важно е какви грижи полага майката за себе си и за своите зъби ев пряка връзка със здравето на детето.

П7: Какво представлява кариесът?

Цв.Д.: Кариесът е инфекциозно заболяване, което може да се предаде дори при целувка. Ако родителите имат кариеси, те могат да заразят детето си още в началото на живота му.

Родителите трябва да планират първата ни среща с техните деца да се случи още през първата година от живота им. Тази първа среща обикновено е разговор с родителите и даване на съвети какво да направят и от какво има нужда тяхното дете, за да има здрави зъби.

DSCN0213new

П7: Споменахте, че грижата за детските зъби започва от вътреутробното развитие, което означава, че денталното здраве на детето зависи от грижите, които майката полага за себе си. Какво бихте посъветвали бъдещите майки?

Цв.Д.: Има няколко градски легенди, които са много забавни. Една от тях е, че всяко дете коства на майката по едни зъб или, че бременността извлича калция от зъбите на майката и затова след бременността, зъбите на майката много лесно се разрушават.

Няма такова нещо. Действително проблемите след бременността се задълбочават, тъй като през деветте месеца много от майките не са били на преглед, дори не им е направена консултация, за да се провери състоянието на зъбите им. Наред с това бременността представлява един хормонален дисбаланс, при него има пик на прогестерона и естрогена, два хормона, които предизвикват засилено кръвообръщение, зачервяване, лек оток на венците, от където може да се появи и кървене, както и повишена чувствителност на венците. Това обаче може да бъде повлияно, ако жената по време на бременността посещава своя стоматолог.

В първите три месеца от бременността не е добре да се извършват сложни интервенции, намесваме се само ако има някакви спешни състояния. Между третия и седмия месец майката съвсем спокойно може да ходи на профилактика, за почистване, за някои лечебни процедури, като изключваме рентгенови снимки и дълговременни процедури.

Основната грижа е свързаната с поддържането на добра дентална хигиена, с грижата за нея се решават голям брой проблеми в бъдеще. Повишените хормонални нива предизвикват т.н. гингивит при бременните, това е един нормален физиологичен процес, но ако не бъде овладян през бременността, след нея той може да прерасне в пародонтит. При гингивита се засяга само венеца, но ако не се вземат адекватни мерки на по-късен етап този процес може да засегне подлежащите тъкани. Тези възпаления на венците от своя страна допринасят за образуване на кариеси, обикновено между зъбите, където имаме задръжка на храна и често водят до отключване на тлеещи проблеми.

Затова е важно, ако планирате бременност, направете си преглед, вижте какво е най-належащо, за да може бременността ви да бъде спокойна.

 

Статията продължава на следващата страница….

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

22,231 преглеждания

Comments are closed.