Ръчна или електрическа четка за зъби?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_232840891

Правилното миене на зъбите е от ключово значение за доброто здраве на устната кухина. За това е нужна добра четка за зъби. Как обаче да разберем коя четка за зъби е добра и дали да изберем ръчна или електрическа.

Безспорно и двата вида четки са създадени, за да бъдат използвани за насърчаване на доброто здраве на устната кухина и изборът е личен, но когато говорим за грижа за детските зъби добрата стара ръчна четка за зъби е доказано по-правилният инструмент за тази работа.

Целта на четката за зъби е да премахне плаката и да стимулира доброто кръвообръщение на венците, с цел предотвратяване на кариес и пародонтоза.

През последните години електрическите четки за зъби станаха изключително популярни и за това заслугата е изцяло на добрата госпожа Реклама. Според масовото схващане именно с тяхна помощ можем да си подсигурим качествена грижа за зъбите и достъп до най-трудно достъпните места в устната кухина. Но, дали реално това е така и може ли изобщо мануалното почистване на зъбите и устната кухина да се сравни с това, което ни осигурява електрическата четка за зъби?

Именно с тази цел е създадена обикновената ръчна четка за зъби, с която запознаваме детето още преди да е навършило една година.

Миенето на зъбите не е сложно упражнение, но ако се прави по грешния начин, може да не е достатъчно ефективно. За да се премахне плаката когато се използва обикновена четка за зъби, тя трябва да се държи под ъгъл 45 градуса спрямо зъбите. Движенията са леки, кръгови в посока отгоре надолу за всеки зъб.

Четка за зъби, която е в правилният размер и форма, подходящи за възрастта и формата на устата е условие за добър резултат, защото тогава с нея може да се достигнат и най-задните части на зъбните редици. Дизайнът на ръчна четка за зъби е съвсем опростен, тя е лека с удобна форма и оптимална дължина на дръжката. Именно за това те са и лесни за употреба от повечето хора.

Употребата на обикновена четка за зъби има своите неоспорими предимства, които включват:

– Достъпна цена и възможността да я закупите на практика отвсякъде.

– Лесно преносима е, така че може да е навсякъде и по всяко време с вас.

– Упражнява минимален натиск върху зъбите и венците, който да контролирате сами, без това да се отразява на качеството на почистване.

– Малките деца могат да използват обикновените четки за зъби от най-ранна възраст, тъй като са безопасни и достатъчно ефективни.

Електрическите четки за зъби са по-тежки и с по-груба дръжка, в сравнение с обикновените, заради батериите.

Електрическите четки за зъби са създадени за хора, които имат чисто физически затруднения да използват обикновената четка за зъби. Обикновено това са възрастни хора със затруднения в двигателната функция на ръцете.

Използването на електрическа четка за зъби от деца, а също и от възрастни, когато това не се налага от обстоятелства, свързани с двигателни затруднения, е напълно неоправдано, освен, че е и по-скъпо. Макар последните модели електрически четки за зъби да са снабдени със сензори за натиск, да имат таймери за определяне на времетраенето на почистването и датчици, които да сигнализират за степента на почистване, електрическите четки за зъби могат да наранят венците и да повредят зъбния емайл, а дори и да предизвикат гингивит или пародонтит при някои хора.

Четките за зъби трябва да се подменят на всеки три месеца или по-рано ако забележите, че влакната са променили наклона си, тъй като в това състояние те не биха могли да почистват ефективно зъбите ви.

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,342 преглеждания

Comments are closed.