Мама в действие: Децата могат да растат без зъбна болка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

DSCN0157 new DSCN0157 prevu

Тя е Мая Аспарухова, по професия електронен инженер, в момента в отпуск по майчинство и гледа дъщеря си, която е на 3,3 години.

П7: Какво ще ни разкажете за вашето майчинство?

М.А.: Майчинството е прекрасно, много отговорно, много трудно, но е прекрасно и го пожелавам на всяка жена.

П7: Днес си говорим за грижата за зъбките, това е част от инициативата на Първите седем – Мама в действие, която се провежда с подкрепата на NN. Кога поникна първото зъбче на вашето дете?

М.А.: Първото зъбче ни поникна точно на 6-я месец като по учебник. След това много бързо поникнаха околните зъбки, но в момента ни растат последните кътници – горните, малко закъсняха.

П7: Какви средства използвахте, за да облекчите поникването?

М.А.: Тя премина през този период сравнително леко, без температура, само беше малко по-нервна. Не съм използвала капки и гелове за облекчаване на сърбежа и болката. Давахме за кратко един хомеопатичен препарат, на таблетки, но не забелязах да има някаква особена промяна в състоянието и поведението, така че, оставихме нещата да се случват по естествения си начин.

П7: На каква възраст запознахте детето с четката и пастата за зъби?

М.А.:   Още с поникването на първото зъбче се стараех да обтривам устичката й с показалец и с помощта на марличка или напръстник. Тъй като тя беше кърмена продължително време, се стараех винаги да почиствам устната кухина след кърмене, макар и вероятно, не съвсем перфектно. Четката и пастата я включихме около годинката. Количеството на пастата – колкото грахово зрънце. Оттогава четкаме успешно и в момента тя вече се опитва и сама, разбира се, под наш контрол.

П7: Какви четки за зъби използвате?

М.А.: Максимално меки и нежни за венците.

П7: А на колко годинки започна самостоятелните опити?

М.А.: От около 2 години и няколко месеца. Беше й много интересно, особено като ни гледаше нас. В момента се справя доста добре, но все още е далече от истината, затова помагаме.

П7: Кога за първи път  я заведохте на стоматолог?

М.А.: Малко след годинката, за профилактичен преглед и препоръки. Прегледът беше съвсем кратък, но много полезен, защото ни даде картината на моментния статус.

П7: Какъв съвет бихте дали на нашите читатели във връзка с оралната хигиена?

М.А.: Моята дъщеря много харесва анимационната поредица за Маша и мечокът и особено епизода „Сладък живот“, в който Маша, понеже си похапва много сладко, но не си мие зъбите,  я заболява зъбче. Това много впечатли моето дете и сякаш поради тази причина много държи да си мие зъбите. Дори ако аз се забавя или сутрин в суматохата пропусна, тя ме подсеща. Понякога ако е яла нещо сладко отново сама се сеща, че трябва да си измие зъбите, въпреки че може да е в друго време, различно от сутрин или вечер. Тя не знае какво е зъбна болка и досега не е имала проблеми със зъбите. От нас зависи децата да растат без зъбна болка.

П7: Много благодарим за отделеното време.

М.А.: И аз благодаря!

 

Тази инициатива се организира от Първите седем

  logo_P7

 

С подкрепата на

NN logo

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,737 преглеждания

Comments are closed.