Защо майчинството е полезно?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mom_baby_breastfeed_white

Постоянно получаваме подаръци от децата си – рисунки с пръсти, букети от глухарчета, неочаквани прегръдки или „Мамо, обичам те“, но също така и още нещо: по-добро здраве. Ето как:

Бонус: Намален риск от рак на яйчниците
Жените, които са раждали, имат 20 % по-нисък риск от рак на яйчниците за разлика от тези, които все още не са станали майки. Учените обясняват този факт с по-ниския брой овулации. Защото докато са бременни, жените нямат овулация.

Бонус: Поумняваме
Изследвания върху животни, заключават, че благодарение на хормоналните промени, които настъпват около раждането, жените увеличават някои центрове (на паметта и ученето) в мозъка си. Смята се, че същото се лсучва и с мозъка на хората, особено след като са родили повече от едно дете и са натрупали майчински опит.

Бонус: Намален риск от диабет
Кърменето променя метаболизма и води до намаляване и стабилизиране на нивото на кръвната захар. Това важи особено силно за Диабет тип 2, при който рискът се намалява с 15 % при 1 година кърмене.

Бонус: Намален риск от рак на гърдата
Повече от 1 бременност намаляват риска от рак на гърдата, най-вече заради промените в тъканите на млечните жлези. Кърменето също помага да се намали този риск.

Бонус: По-голяма продължителност на живота
Резултати от научно изследване сочат, че хора, които търсят помощ и подкрепа от приятели и имат по-добър социален живот живеят по-дълго от онези, които нямат. Ето още един плюс на срещите с другите мамчета в градинките, както и на срещи и лекции за майки за кърмене.

От Джоди Хелмър
Статията е преведена от: Parenting.com


Подобни статии:

2697873cd3fde3e8b60dee7c99221c52_big  9 знака, че майчинството ти е дошло в повече

breastfeeding_outside  15 неща, които жените се кълнат, че никога не биха направили

mother_kid_talk  Как разказването на истории помага на децата?

mom_2kids_swing  Десет заповеди за родители

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

3,009 преглеждания

Comments are closed.