Забавни начини за насърчаване на говорните умения на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

childspeech

Докато е още малко детето ви, се чудите защо още не говори, и се притеснявате, че нещо не е наред. Около 4-5-тата година може би вече ще ви се иска мъничко да помълчи, защото не спира, дори когато спи.

Мълчаливи или приказливи, децата са различни както са различни снежинките, но независимо от това всяко се нуждае от внимание, търпение и любов, за да израсне самостоятелно, креативно и уверено. Затова е необходимо да се усъвършенстват говорните им умения, защото да се научи да се изразява едно дете правилно не е лесно, но колкото по-рано започне да го прави, толкова по-уверено ще расте.

*Бъдете търпелив и активен слушател, независимо колко важни дела имате да вършите точно в момента, в който то иска да сподели нещо. Важно е не просто да го чувате, но и да вниквате в онова, което ви казва. Доказателство за активната ви роля в този процес е задаването на въпроси върху онова, за което ви говори. Правете коментари и го поощрявайте то също да разсъждава върху разказаното. Така ще положите основите на доверие, взаимност и споделяне, които ще са ви от огромна полза през пубертета.

*За да изгради правилни говорни умения, детето трябва да чува правилна реч. Затова му говорете и вие. Разказвайте му интересни истории от своето детство, от ежедневието си, слушайки ви, то ще обогатява постоянно своя речников запас. Затова е нужно да се изразявате правилно и да не използвате арогантни думи. Децата чуват всякога всичко и запомнят лесно, затова внимавайте, дори ако мислете, че то няма да ви чуе.

*Задавайте му т.нар. отворени въпроси. Ако попитате вашето дете “Какво направихте днес в детската градина?” вие ще получите отговор, който ще ви изненада с пълнотата си. Ако обаче го попитате „На какво играхте в парка?“, то може да отговори само с една единствена дума. Случва се децата да не отговорят веднага. За разлика от възрастните те не правят това умишлено, а вероятно се нуждаят от повече конкретика. Изчакайте достатъчно, но не прекалено.  Дайте му шанс да обмисли отговора си и със свои думи да опише онова, за което сте попитали. Не бързайте, не задавайте нови въпроси, не го прекъсвайте, покажете съпричастност и ентусиазъм. Дори да вие скучно, за детето е важно да ви разкаже всичко, което иска и може. Колкото и да сте уморени и да не ви се слуша, добре е да не забравяте колко скоро бяха вашите тийнейджърски вечери с родителите когато те трябваше да вадят думите ви „ченгели“. Няма да усетите кога ще дойде това време и за вашето собствено дете. Така, че нека сега говори!

*Запишете го как пее или разказва и използвайте тези записи, за да доразвивате говорните му умения. Децата обичат да се слушат, това много ги забавлява. Те са еднакво изненадани и очаровани да чуят как звучи гласът им отстрани. Пазете тези записи за годините когато пораснат. Те ще са безценни за съвместните ви моменти.

*Четете или разказвайте любимите истории на децата като в сюблимните моменти правите паузи, за да може те сами да се включат с разказване или интерпретация на дадения момент от историята.Можете и умишлено да промените ключовите моменти, за да проверите дали детето ви слуша внимателно и запомнило ли е какво се случва. Ако внимава, то със сигурност ще ви коригира.

*Визуалните възприятия също са от съществено значение за развитието на говорните способности. Облечете го като любимия му детски герой и го накарайте да разказва за него пред камера или да влезе в роля. След това пуснете записа и го изгледайте заедно. Не пропускайте да го похвалите за изпълнението, колкото и да ви се струва несъвършено. Това ще подпомогне сетнешните публични изяви на детето ви и ще развие способността да се изказва свободно на обществено място.

*Използвайте книжки само с картинки и поощрявайте детето да измисля истории за нарисуваните герои. Когато са по-големи, ще забележите, че във възрастта когато се учат да четат, те често ще си фантазират, дори да държат книжката на обратно. Това стимулира речевите способности, но развива и мисленето, затова не му се карайте и не го прекъсвайте. Децата се вживява в реалната роля на читатели, дори ако все още не познават буквите.

*Когато сте сред природата го насърчавайте да събира камъчета, листа, цветя, семена, пера. Нека ги пази в някоя кутия, а в удобен момент го помолете да ви разкаже за всяко от тях къде и как го е намерило. Можете да направите хербарий или колекция от камъни, които то да показва на близки и приятели и да разказва пред тях.

*Когато детето ви разказва дори най-простичката история, извадете тетрадка и запишете неговата история. Ако забележите,че има неточности или е неясна, го помолете да се изясни. Така то ще свикне да се изразява конкретно и ясно в бъдеще. Помолете го да илюстрира записаната от вас негова история. Това ще бъде вашата първа авторска книга. Скоро ще имате още един любим спомен от годините на неговото детство.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

28,546 преглеждания

Comments are closed.