Забавни игри, които помагат на децата да са емоционално уравновесени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

relaxing-game

Колкото по-големи стават децата, толкова по-силни емоции изпитват и с всеки изминал ден те все по-трудно успяват да се справят с тях. Това е една от основните причини децата да нервничат, да капризничат и да проявяват чести изблици на гняв.

Как да помогнем на децата да се отърват от зависимостта от прекалено силните емоции, без да прибягваме до употребата на медикаменти или наказания.

На помощ в подобни ситуации идват интересните занимания и игри. Ето няколко подобни, които ще помогнат на децата да се успокоят по естествен начин.

1. Да пазим тишина

Внимателно подайте на детето камбанка, така че да не зазвъни. Покажете му как да прави това упражнение – внимателно и търпеливо. Ако детето има желание да чуе звука на камбанката, оставете го да я разклати.

Тази игра можете да играете и в по-широк семеен кръг. Можете да се разположите около масата или на пода, в кръг. Започнете да си предавате един на друг по съседство камбанката, като внимавате да не я заклащате, така че да не издава звън. След време започнете да подавате камбанката на човека, който седи в най-отдалечения край от вас. Най-важното условие на това занимание е да се прави в пълно мълчание.

2. Топка на лошото настроение

Дайте на детето си пъстра прежда и го накарайте да я намотае на кълбо. Разкажете на детето си, че тази топка е магическа, че отнема тъгата и лошото настроение, гнева и разочарованието и че щом започне да я намотава, тя ще отнеме лошото настроение.

3. Аз съм балон

Заедно с детето надуйте няколко разноцветни балона, а след това бавно изпускайте въздуха от всеки. Съсредоточете се върху това как въздуха излиза от балона. След това накарайте детето да си представи, че то самото е балон и го оставете да вдиша дълбоко и след това да го изпусне бавно и постепенно през устата.

След като се успокои, помолете детето да ви разкаже за ситуациите, в които се чувства като балон. Кога усеща, че емоциите го натоварват, кога не може да се сдържа и избухва от гняв, негодувание и омраза.
Посъветвайте го в такива ситуации да използва упражнението „Аз съм балон“.
Повтаряйте тази дихателна практика при всеки удобен случай.

4. Да успокоим мишлето

Дайте на детето си пухкава, мека играчка – мишка, зайче или каквато имате друга дребна пухкава играчка имате под ръка. След това му кажете да си представи, че животинчето е малко, крехко и уплашено. Нека детето я задържи в ръцете си, да й говори и да се опита да я успокои.

Докато прави това, самото дете ще се успокои.

5. Да полежим на пода

Пуснете спокойна, релаксираща музика и легнете с детето си на пода в удобна поза. При това упражнение условието е всеки да мисли за нещо свое, което не е задължително да споделя или просто да гледа в тавана, в запалената свещ или нещо друго подобно.

6. Как расте дървото

Пуснете спокойна музика, светлината нека е приглушена, а детето да повтаря след вас движенията, които му показвате. Накарайте детето да си представи, че сте кълнове, след това, че кълновете поникват, преминавайки през пръстта, след това израстват и се превръщат в дръвчета. За целта клекнете и се свийте като топка на пода, след това застанете на колене с глава, отпусната към гърдите, постепенно започнете да разтваряте ръцете си и накрая вдигнете глава към тавана. Движенията са бавни и спокойни. Накрая изпънете цялото си тяло и застанете на пръсти.

Упражнението е удачно да се прави вечер преди лягане.

7. Млад археолог

Напълнете голяма кутия или леген с кинетичен или обикновен пясък, в който скрийте едната си ръка и помолете детето да я открие, копаейки като археолог. Важно е детето да „разкопава“ ръката ви така, че да не я докосва. Ако я докосне, играта продължава като си смените местата, вие сте археологът, а детето скрива ръката си в пясъка.

8. Привързани докосвания.

Пригответе си няколко малки елемента от различни материали – парче кожа, четка, стъклена бутилка, мъниста, памук и т.н. Поставете всичко това на масата. Вдигнете ръкава на детето до лакътя и го накарайте да си затвори очите. С различните предмети докосвайте ръката му от вътрешната страна. Задачата е да познае кога с какво го докосвате. Докосването трябва да е приятно и леко.

По идея от lifter.com.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

32,740 преглеждания

Comments are closed.