За ползите от модерните технологии в образованието на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata-i-tehnologiite

Все повече учители осъзнават ползите от модерните технологии и мобилните устройства в образованието на децата. Начинът, по който най-младите учат нови неща, се променя и за тях става все по-интересно да учат уроци по по-модерни и интерактивни начини.

Технологиите позволяват изцяло нов формат за предаване на учебното съдържание. Така например приложението Smart Classroom AR използва добавена реалност (AR), за да визуализира учебно съдържание в триизмерни обекти и модели на дисплеите на устройствата на учениците.

Smart Classroom AR e проект от програмите за корпоративна социална отговорност на Samsung България. То е разработено от български екип в подкрепа на местните учители и ученици за по-ефективен и интерактивен учебен процес.

Мобилното приложение е част от www.smartclassroom.bg - безплатна онлайн платформа за смесено обучение (blended learning). Тя съчетава работа в клас и самостоятелни занимания онлайн. Нейната цел е да модернизира и улесни учебния процес за ученици и учители.

Приложението предлага над 200 упражнения за ученици от различни класове, както за най-малките в 1-ви и 2-ри клас, така и за по-големите класове – до 12-ти клас. Упражненията използват добавена реалност, за да визуализират задачите и допълнителната информация към тях, като въвличат учениците в учебна игра, от която да научат нещо ново, докато се забавляват.

Всички упражнения в приложението са изцяло съобразени с одобрените от Министерството на образованието и науката учебни програми за съответните класове. Те могат да се използват както за работа в клас, за да се упражни учебният материал, така и за самостоятелна работа у дома за по-любознателните.

Приложението води със себе си и друго предимство на дигиталното обучение: Намалява се значително зависимостта от допълнителни помагала или тетрадки за упражнения. На учениците не се налага да носят толкова тежки раници, като изчезва и оправданието „забравих тетрадката за упражнения вкъщи“.

Всички упражнения в приложението могат да бъдат използвани безплатно, а за целта е нужен само ученически бележник. След стартиране на приложението е нужно само да се избере упражнение и да се насочи камерата на телефона към корицата на ученическия бележник за активиране на упражнението.

Разбира се, подобни технологии все още не са пълен заместител на учебниците, но показват потенциала на модерното обучение и го освобождават от рамките на класната стая. Учениците могат да учат нови неща по всяко време, когато пожелаят.

Друга полза от използването на дигиталните технологии в образованието, особено когато съчетават актуални разработки като добавена реалност и популярни устройства като смартфоните: сближаване на институцията на училището с учениците. Две различни поколения, които технологиите събират. Твърде дълго време училището се възприема като скучно място, където да се вършат важни, но не атрактивни и интересни неща.

С навлизането на приложения като Smart Classroom AR в училищата, самите ученици са по-заинтригувани от учебното съдържание и възприемат ученето като нещо забавно и приятно, което може да им донесе нови знания. Така бариерата между учениците и учителите постепенно отпада. Работата с новите технологии ги сближава, което е особено важно за успешното преподаване на учебния материал.

Този тип технологии са от полза на самите учители като им предлагат по-голям набор от формати, в които да преподават. Това им позволява да модернизират подхода си и да се адаптират към технологичния свят, в който израстват техните ученици.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,429 преглеждания

Comments are closed.