За добър старт на раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

В първия етап на раждането леките контракции започват да стават по-болезнени и да се появяват ритмично. Бебето ви е започнало своята подготовка за раждане! Ето всичко, което е хубаво да знаете, за да мине първата фаза леко и неусетно. 


Начало на раждането

Основният знак, по който ще познаете, че първата фаза е започнала, е началото на регулярни контракции. Всяка жена има различно усещане за болка от контракциите, но по време на този етап те обикновено варират от леки болки, като по време на менструация, до вълни от напрежение. В тази фаза контракциите обикновено са с дължина между 30 и 60 секунди, на интервали между 5 и 20 минути, но е строго индивидуално. През първия етап на раждането шийката на матката ще се разшири от 0 до 10 см, т.е до пълно разкритие.


Други ранни признаци, че процеса на раждането е започнал са:

Тапата

Още преди да започнат контракциите, можете да забележите зацапване върху бельото си. Това е плътната тапа, която запушва входа на шийката на матката, която пада и така дава път на раждането.

Изтичане на водите

С напредване на раждането, водите ви могат да изтекат, което означава, че амниотичният сак, който до този момент е обграждал бебето ви, се пука и изтича течността – по-бавно или по-бързо в зависимост от позицията на бебето в утробата ви. Ако водите ви не изтекат, акушерката може дави предложи да спука сака и да предизвика изтичането на водите. Не забравяйте, че имате право да откажете, ако не желаете изтичането на водите да бъде предизвикано.


Кога да се запътим към болницата

В началото на тази фаза все още можете да се разхождате комфортно; ако това е така, не бързайте към родилното, защото, ако отидете твърде рано, има опасност да ви върнат. Изчакайте, докато контракциите станат с честота 5 минути и продължителност около минута и се обадете на лекаря си, ако не сте сигурна.


Поддържайте връзка с акушерката вашия лекар или акушерка

Може би вече сте обсъдили с медицинския екип план за раждането. Добре е да имате копие от него, за да им го дадете в момента, в който пристигнете в болницата, но така, че да имат достатъчно време да го разгледат и обсъдят с вас още веднъж преди раждането.


Подходящата атмосфера

Ако раждате с дула или бъдещият татко ще ви придружава, тяхна е задачата да се погрижат за музиката и светлината (ако мястото го позволява). Също така, те трябва да ви осигурят голяма топка, на която да заемате различни пози, да подготвят маслата за ароматерапия, да сложат допълнителни възглавници, да ви направят лек масаж и други.


Други начини, по които придружителите могат да ви помогнат

Човекът, когото сте избрали да бъде до вас по време на раждането, може да ви помогне с дишането. Ако изгубите контрол върху него, партньорът ви би могъл нежно да ви насочи обратно към практикувания вече модел. На него можете да разчитате да ви дава течности по време на раждането, за да се справите с умората или просто да се облягате на него по време на контракциите. 


Подходящи пози за първата фаза

Позите, които заемате по време на тази фаза са много важни и могат доста да облекчат раждането. Ето някои подходящи:

• Коленичете на пода и нека ръцете и раменете ви се отпуснат върху възглавници, докато дупето ви е вдигнато нагоре. Тази поза може особено много да ви помогне при болки в гърба. Доказано е, че жени, които ходят, сядат и коленичат в ранната фаза на раждането, скъсяват процеса с около час.

• Не лягайте! Жените, които стоят изправени могат по-лесно да заемат различни пози.

• Когато контракциите се засилят, можете да застанете на четири крака, само внимавайте гърба да стои изправен или легнала настрани, подпомогната от партньора.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Раждане

5,374 преглеждания

Comments are closed.