• No categories

Текстилни шапки (похлупаци) за буркани

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Сега, в сезонът на зимнината, повечето от нас пълнят буркани с всевъзможни вкусотии, от сладка до туршии. Да, по-голямата част от тях не стоят по рафтовете в кухнята, но пък с тези красиви “шапки”, със сигурност ще запазите няколко, които да подредите на почетно място. Освен това, похлупаците за буркани със сигурност са нещо, което прави кухнята да изглежда още по-уютна и топла. Те могат да бъдат приспособени за секунди или ушити за няколко минути.
Вижте как може да си ги направите.

За красивата идея благодарим на:


Какво ви трябва:

– Малко около 20 см свеж, красив плат
– Дантела около 20 см (ако желаете), прави нещата по-уютни
– Панделка около 20 см (ако желаете), прави нещата още по-красиви
– Ластик – около 20 см
– Конец и игла или шевна машина
– Буркан, по който да мерите
– Ножица
– Пергел – може и без него, но с него е по-удобно
– Шивашки метър


Първо трябва да измерите ширината на нещото, което ще покриете (диаметъра). Кръгът, който трябва да изрежете трябва да е с два пъти по-голям диаметър, защото ще го подгъваме.


Рисувате си кръг с два пъти по-голям диаметър върху гърба на текстила, който сте избрали. Ако имате пергел, правите кръг с радиус, равен на гърлото та буркана, а ако нямате – обръщате буркана, рисувате кръг с негова помощ върху текстила и след това рисувате още един,  така че приблизителната големина на кръга, който ще се получи да е двойна.


Изрязвате кръга, правите малки разрези от около 0.5 см по цялата обиколка, за да е по-лесно да е подгъне, подгъвате и по цялата дължина слагате дантела.

На около 1.5 см от края на плата зашивате ластика. Той-може и да е в самия края, но не по-близо до средата, защото трябва да е по-голям от гърлото на буркана.


По желание украсявате с панделка и каквото ви хрумне. И готово!

Ето и няколко идеи, с които да напълните тези красиви буркани: 

  Дойде сезонът на сладката. Рецепти за сладко и конфитюр

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,259 преглеждания

Comments are closed.