Йога учи децата да уважават себе си и околните

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

_MG_5304 as Smart Object-1 copy (1)

 

Интервю със Светла Иванова, за децата, семейството, йогата и пеенето.

 

Кога започна да се занимаваш с йога?

 

Преди 20 години, в 8-ми клас, но нямах същото отношение и разбиране за йога като сега.

 

Защо точно йога? Пеенето не беше ли достатъчно?

 

Достатъчно за какво? Всеки може да практикува йога независимо от професията си. Ако не бях започнала да водя курсове щях да продължавам да посещавам или да се занимавам у дома. Йога се появи в живота ми преди пеенето, но се вписва във всяка работа и начин на живот. Помага ни да живеем по-добре, по-осъзнато, по-спокойно, по-отдадено и към работата ни и към околните.

 

Новият диск с упражнения, които издаде съвсем наскоро, за кого точно е предназначена „Йога у дома“?

 

За всички, който искат да подобрят качеството си на живот на всички нива и да бъдат по-здрави и позитивни. За всички, които искат да опитат да правят асани (йога упражнения) и малко да се докоснат до йога в домашни условия. Практиките ще им помогнат да стопят излишните килограми, да стегнат проблемните области, да свалят напрежението и болките от шията, раменете, кръста и гърба, да подобрят гъвкавостта на цялото тяло. Ще допринесат за цялостното възстановяване на организма и премахването на умората и стреса. Програмата е подходяща за всички, без ограничения във възрастта и без значение дали досега са се занимавали с йога, или са начинаещи.

 

Децата харесват ли упражненията ти, йогата въобще с какво им е интересна, ти имаш наблюдения върху своите собствени деца, а и от онези, които посещават часове ти в залата? Как реагират и колко време е добре да продължи едно занимание, в което са включени и децата?

 

Водя часове на деца от 3-5 години и от 6 нагоре. Времето минава неусетно и за мен и за тях. Виждам колко им харесва по това, че идват редовно и водят и свои приятелчета. Забавляваме се много не само като правим упражнения. Както казва Свами Сатянанда „Живота на едно дете не може да бъде разделен на две – да движи крайниците в спорта и ума в четенето. Животът трябва да бъде едно цяло…“. Според възрастта на децата се използват различни методи за развиване на въображението, творческите им способности, индивидуалност, памет, концентрация, самочувствие, дисциплина и още много качества.

 

От каква възраст най-рано е възможно да се започнат занимания с йога при децата?

 

От 3 годишни, но всяко детенце е различно. Дъщеря ми се снима в предния ми диск „Моята програма – йога за родители и деца“ на 2 години и 8 месеца. Не случайно йога навлиза успешно още в детските градини. Доказано е положителното й влияние за оформянето на характера на децата в най-ранна възраст.

 

Какви умения развиват този вид упражнения и не е ли прекалено голямо натоварването за малките деца?

 

Няма голямо натоварване, защото няма насилие. Няма конкуренция. Децата се учат да уважават себе си и околните. Ползите от асаните и дихателните упражнения са много.

 

Имали ли специални упражнения, които да ни препоръчаш в началото на пролетта и при смяната на сезоните, сега и при смяната на зимно с лятно часово време се натрупва умора, какви упражнения е хубаво да се правят?

 

Умората – пролетна или хронична е често срещана не само в този сезон. Обикновено дължаща се на стреса, ежедневните ни задължения и качеството на храната, която консумираме обикновено набързо, умората е трудно да се премахне с почивка само на физическо ниво. По-добре е да вземете мерки не само да я преодолеете, а и да предотвратите появата й. Редовните занимания с йога много ще ви помогнат. От асаните добре действат – рало, щъркел и странична извивка, както и упражненията за дишане и релаксацията.

 

Само с йога ли поддържаш перфектната си фигура и спазваш ли някакъв конкретен хранителен режим?

 

Само с йога и домашни задължения. Без диети. Старая се вечер след 20ч. да не се храня обилно, защото ако го направя веднага ми се отразява. Не преяждам. Обръщам внимание повече на качеството на храната и количеството. Пия доста вода и практикувам йога всеки ден.

 

Каква музика е хубаво да съпровожда упражненията по йога?

 

Зависи. При децата има подходящи песнички, които учителят може да пее заедно с дечицата, а може да вкара дори обичани и познати от тях според вкусовете им, също звуци от природата, различни музикални инструменти и отпускаща музика. По-големите може да случат релаксираща музика, киртан, дори тяхната любима музика в домашни условия, а по време на релаксацията може да се наслаждават на тишината или гласа, който ги води към отпускане на мускулите и ума.

 

След диска с упражнения, да очакваме ли и диск с нови твои парчета?

 

Нямам определен ред по който се движа. В момента съм доста заета, защото водя курсове за бременни, деца и йога за всички в две студия. Останалото време прекарвам със семейството си. Работя и върху нов диск за йога с по-кратки практики и върху нова песен, и върху нова книга. Но не бързам за никъде. Всяко нещо си идва на мястото някак естествено.

 

Повече информация за курсовете и възможности да се включите в тях можете да намерите на сайта на Светла Иванова.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,329 преглеждания

Comments are closed.