Ягодово-ментов крем
Публикувано в бр. единадесет на сп. Първите седем
Ягодово-ментов крем
Ягодите и сметаната вървят заедно през годините и отдавна са се превърнали в класическа двойка. Присъединяването на ментата към тях обаче прави нофосформираното трио незбравимо, пухкаво и безкрайно изкусително.
Продукти за 4 порции:
– 300 мл течна подсладена сметана
– 200 мл заквасена сметана
– 200 г крем сирене
– 4 с. л. пудра захар
– 200 г пресни ягоди, нарязани на ситно
– 2 с. л. ментов ликьор
– 2 с. л. разтопен бял шоколад за украса
– 100 г ягоди за соса
– 1 ч. л. лимонов сок
– 1 ч. л. пудра захар за соса
– 4 ч. л. конфитюр от ягоди
– 4 бишкоти
– стръкчета мента и ягоди за украса
Приготвяне:
1. В голяма купа се смесват двата вида сметана, крем сиренето и захарта. Разбиват се с миксер на пухкав крем.
2. Отделя се ⅓ от разбития крем и се смесва с ментовия ликьор.
3. Останалият крем се разбърква с нарязаните на много ситно ягоди.
4. Сосът се приготвя, като ягодите се пасират, смесват се с лимоновия сок и захарта.
5. От шоколада с помощта на фунийка се шприцоват различни формички върху хартия за печене.
6. Кремът се подрежда в чаши, като на дъното се поставя по лъжичка конфитюр, парче бишкота и се редуват пластове от ментовия и ягодовия крем. Отгоре се украсява със соса, ягода, стръкче мента и шоколадова формичка.
Време за приготвяне: 30 минути
Степен на трудност: средна
Рецептата е предоставена от списание “Меню”
http://www.menumag.bg/
Още свежи летни рецепти:
3,765 преглеждания