Вашите рецепти с извара от конкурса ни с ресторант АРБАТ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Arbat_igra

Кулинарният конкурс на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ и руски ресторант АРБАТ се движи с типичния августовски ритъм – лежерно и без обичайното напрежение, но с много вкусни идеи и предложения. Вярно, няма лебеди, снежни човечета и кралици, но когато една рецепта е завладяващо вкусна, често сме склонни да пропуснем подробностите около нейното презентиране,нали?

Вие обаче, продължавайте да творите, защото наградата все още чака. Не забравяйте да ни изпращате и снимки на кулинарните си произведения.

Споделяме някои от получените в редакцията рецепти с вас, за да ви подсетим, че скоро изтича срока, в които да споделите любимите си рецепти с извара с нас, а с любим човек наградата – ваучер за ресторант АРБАТ на стойност  50 лева.

s izvara

Чийзкейк с извара,
рецепта, изпратена от Али

ПРОДУКТИ:

200 г обикновени бисквити

125 г краве масло

300 г безсолна извара

1 к.ч. захар

1 кофичка заквасена сметана – 290 мл

настъргана лимонова кора

настъргана портокалова кора

1 бурканче сладко от боровинки – 300 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Бисквитите се натрошават на трохи в кухненски робот и след това се смесват с разтопеното масло. Така получената смес се оформя като блат като се притиска хубаво в избраната за сладкиша форма. Оставя се в хладилник докато се приготви плънката.

Изварата се разбива добре със захарта. Когато стане на крем се прибавя настъргана лимонова и портокалова кора съответно от един лимон и един портокал. Добавя се и заквасената сметана и се разбърква хубаво. Получената смес се изсипва върху блата и сладкишът отново се поставя в хладилника, за да стегне хубаво. След поне 3 часа се намазва обилно със сладко от вишни, което ако е твърде гъсто, може да се разтопи леко в микровълнова печка.

Пилешки филенца с извара,
рецепта, изпратена от Деница 

ПРОДУКТИ:

25о гр. пилешко филе

150 гр. извара

3-4 гъбки

зехтин

пресен лук

магданоз за поръсване

сол

пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Пилешкото филенце се нарязва на малки пържолки, овкусяват се със сол и пипер и се запържва до почервеняване в сгорещен тиган. Изваждате филето от тигана, добавяте малко зехтин и ситно нарязания лук, гъбките, задушавате, добавяте филето, изварата и малко бульонче. Оставяте на тих огън да поври. Поръсвате с магданоз преди сервиране.

 

shutterstock_308843351

Лесен десерт с извара,
любима рецепта на Мартин

ПРОДУКТИ:

200гр.извара

400 гр.кисело мляко

захар на вкус

1 желатин

ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбивате изварата с пасатор. Добавяте киселото мляко, захарта, ванилията и разтворения желатин. Разпределяте сместа в купички. Оставяте за минимум 4 часа в хладилник, може да поднесете с пресни плодове, ядки, мед или сладко.

Тиквички с извара на фурна,
от Албена Михайлова

ПРОДУКТИ:

1 кг. тиквички

200 гр. извара

2 яйца

3-4 средни домата

по желание пушен бекон или шунка

кашкавал

чубрица

сол

черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Доматите, яйцата и изварата се смесват, добавя се сол, чубрица, черен пипер, добавя се пушеното месо. Сместа се разбърква с предварително обелените и нарязани на кръгчета тиквички. Разпределете я в йенски съд или друг подходящ за печене, настъргва се кашкавал. Пече се до зачервяване.

 

Пастет от извара,
домашната рецепта на Криси

ПРОДУКТИ:

2-3 супени лъжици кис. мляко

3-4 суп. лъжици извара

2 чаени лъжички горчица

сух магданоз или чубрица

черен пипер

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Киселото мляко и изварата се разбъркват до получаване на еднородна смес. Добавя се горчицата. Овкусява се със сол, пипер и  зелена подправка по избор. Много подгодящ за намазване на брускети, сандвичи, а ако добавите босилек би бил чудесен сос за паста.

 

Лазаня с извара,
която в дома на Катя се приготвя много често

ПРОДУКТИ:

1 пакет кори за лазаня

доматен сос

250 гр. извара

масло

чесън

150 гр. кашкавал

50 гр. пармезан

сол

пипер

босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтопете маслото, добавете изварата, чесъна, пипер, босилек и разбъркайте. В подходящ съд сложете на дъното малко от сместа, после ред кори, доматен сос, извара и пак ред кори и така, докато наредите всички. Ако сместа не покрива достатъчно корите накрая залейте с малко прясно мляко. Поръсете с настъргания кашкавал и печете под фолио на 180 градуса за около 40 мин. След това отстранете фолиото, поръсете с пармезана и допечете докато се получи златист загар.

 

Спаначените кюфтета с извара на Габриела,
рецептата е от семейния тефтер на майка й

ПРОДУКТИ:

1 кг. спанак

500 гр. извара

2 жълтъка

сол

галета

чесън

2 белтъка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарежете спанака на ситно, сварете и отцедете. Смесете с изварата и добавете двата жълтъка, сол, галета и чесъна. Оформете кюфтенца,които първо овалвате с галета, после в предварително разбитите белтъци и пак галета. Можете да запържите в зехтин и да отцедите готовите кюфтенца на кухненска хартия или да подредите върху тава, покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,162 преглеждания

Comments are closed.