Ваканция с децата или как да оцелеем до края на лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

summertime_kids

За родителите, за които ваканциите с децата са безценни, макар понякога да им се стурва, че ще полудеят преди да е свършило лятото.

Лятото е време за ваканция, за море, за барбекю, за разходки и забавления. Лятото с децата обаче е и малка революция, която определено може да докара родителите до лудост, така че да им се прииска да си скубят косите, да си удрят главата в стената или просто да поплачат с глас, след като около 10 минути са викали истерично.

И за това не е виновно само прекалено горещото време.

Плановете излизат извън предварителната рамка. Винаги!

Това се случва непрекъснато с плановете, дори с най-добрите. Както и да сте си представяли префектния летен ден, както и да сте го подредили предварително от сутринта до вечерта, със заниманията, със закачките, с готвенето, с храненето, четенето на приказки, с експериментите, първоначалните ви намерения излизат извън рамката твърде скоро. Още на онзи етап, в който едва смогвате да облечете дребосъците и да се приготвите за кратката сутрешна разходка. Обличате ги около час, за да излете за 30 минути.
Приемете, че това е закономерност, върху която не можете да въздействате и се пуснете по течението, все пак, ако приемате ситуациите и вие сте спокойни, вероятно и децата ще са спокойни. В портивен случай, наистина ще си докарате истеричен пристъп.

Приемете всяка логична алтернатива за напълно естествена.

Ако рязко установите, че чистото бельо на детете ви е свършило, просто го оставете по пелена. Лято е, топло е. Нищо няма да му стане, нито някой ще му се присмее, че е по пелена. Тя и без друго напълно прилича на нормални гащички.

Когато си мислите, че сте „уцелили джакпота“, а се окаже, че идеята ви не е била чак толкова добра.

Купили сте нови играчки за летни игри навън с надеждата, че децата ви ще им се радват и ще се занимават с тях поне седмица. Да, ама не! Интересът на хлапетата се изчерпва за около половин час, след което те откриват, че четеш любимата си книга в тоалетната или в килера. И решават дружно, че е време да поиграете на криеница. Няма четене, няма интелектуални занимания. Зарязвате книгата и хуквате да ги търсите, защото правилно сте разбрали, дошъл е техния ред да се крият.

Съвместните игри!?

Когато чуете „Той/тя не може да играе!“ или „не иска“ ви иде да си сдъвчете новия бански. Естествено, че всички деца ТРЯБВА да могат да играят заедно! Как иначе? Да, но ако не сте до тях, играта не става или настъпва голяма бъркотия или сбиване. При всички варианти банският ви остава винаги някъде назад в плановете. Но, няма лошо, така ще е по-дълго нов.

Храната, която просто не е храна!

Лятната диета на децата определено е доста еднообразна – сладолед, леда от вашата чаша с бяло вино или просто с вода, парче пица, пържен картоф, мезето за мастиката на тате. Къде останаха витамините и изобилието от плодове и зеленчуци, с които да заредим детските организъмчета за студените месеци? Въпросът е риторичен.

Две минутното задрямване води до сърцебиене.

Стреснато отваряте очи и установявате, че е подозрително тихо. Оглеждате се и виждате, че входната врата е открехната, а от обувките са останали само две, и то различни.

Установявате, че учителите са герои.

Това прозрение ви навежда на мисълта, че е време да направите подписка с искане за повишаване на учителските заплати, докато се чудите как да се справите с двете си собствени деца. Две! Само две.

Как така не могат да се забавляват сами?

„Мамо, скучно ми е!“, след това изявление ви се иска да се скриете в най-тъмния ъгъл у дома или в палатката под шалтето.

Онова странно чувство за удовлетворение.

Толкова ви е хубаво, когато децата се приберат след игра навън, покрити с кал от глава до пети, но дрехите по тях да пренебрежимо малко, така че да ги напъхате заедно с тях във ваната е напълно в реда на нещата.

Среднощни кошмари.

Непрекъснато сънувате, че децата ви закъсняват за училище и се будите облени в студена пот.

„Благодаря ти, Интернет и на теб, сателитна телевизия!“

Благодарите горещо на хората, измислили сателитните връзки и интернет, които ви помагат да задържите децата на една място поне за пет минути на ден.

Всичко това си заслужава!

Когато се събудите някоя сутрин по-късно от обикновено, защото все пак е лято и сте ваканция, вероятно ще установите, че всичко това ви е приятно и искате лятото да продължи вечно, въпреки, че децата ви подлудяват. Най-малкото, защото само след броени дни те се върнат на детска градина или в училище, а вие на работа.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,910 преглеждания

Comments are closed.