Мисвак – природната четка за зъби

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Мисвак за миене на зъби

Най-вероятно думата мисвак нищо не ви говори и това е абсолютно нормално. За западното общество тя е като извънземно. В мюсюлманските страни обаче е доста разпространена. Там я използват за почистване на зъбите. Макар да звучи старомодно да използвате клонка от дърво за тази цел, учените са на друго мнение. Те заключват, че мисвак е по-доброто решение за вашите зъби и предпазва по-добре от инфекции на венците.  

Нека първо уточним защо някой ще реши да използва клонка от дърво, за да си почиства зъбите? Истината е, че в древността хората не са имали четки за зъби и много народи са използвали мисвак за устната хигиената. В мюсюлманските страни, мисвак и до ден днешен се използва. Една от причините за това е, че последният пратеник на Исляма я е използвал и е инструктирал последователите си да го последват . В ислямската литература има над 70 полезни неща, които се казват за мисвак, като много от тях са доказани, а останалите все още не са изучени.   

Мисвак се придобива от клоните на дървото Арак, но има и други дървета, от които може да се направи като ореха и маслиновото дърво.

Използваме какви ли не съвременни методи, за нашата хигиена, но за съжаление все по-рядко се обръщаме към природата.

 

Защо да използваме мисвак
 

1. Убива болестите по венците, които причиняват бактерии

2. Има ефикасно действие срещу плаката

3. Бори се срещу кариесите

4. Премахва лошия дъх

5. Изключително добре почиства зъбите

6. Увеличава отделянето на слюнка и следователно предотвратява от пресъхване

7. Неутрализира неприятната миризма в устата

8. Подобрява паметта


Научни изследвания за мисвак

Едно от изследванията показват, че мисвак почиства повече от 80 % от бактериите в устата, а нормалните четки за зъби – едва 30%. Интересното е, че мисвак убива бактериите, които причиняват болести, без да е във физически контакт с тях. 

Проучванията доказват, че мисвак може да действа като антибиотик срещу болести. 

Проучванията също така доказват, че мисвак е по-ефективна от четката за зъби за премахване на плаката и възпалението на венците.

През 2003 г. научно изследване сравнява устната хигиена при употребата на мисвак и обикновена четка за зъби. Резултатите от изследването са в полза на хората, които са използвали мисвак след подробна инструкция за правилната му употреба.

Световната здравна организация препоръчва употребата на мисвак през 1986 г, а през 2000 международен научен доклад за устната хигиена препоръчва извършването на повече изследвания за установяване на ефекта от употребата на мисвака.


Как да използваме мисвак?

За да използвате мисвак, трябва да обелите или да сдъвкате с уста едната страна на клонката. Дъвчете, докато не се образува мъхче. Четкайте, както с нормалната четка за зъби. Още с първото миене ще усетите разликата. Когато забележите, че мъхът е като метла и трябва да се смени, отрежете го, обелете малко от клонката и си направете нова.

Някои хора го използват с паста за зъби, но като цяло, не е нужно да слагате паста. Мисвакът сам по себе си е напълно достатъчен.

Мисвакът не трябва да е по-дълъг от една педя и по-дебел от пръст на ръката и трябва да се държи така, че малкият пръст и палецът да са под него, а останалите пръсти отгоре.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

19,273 преглеждания

Comments are closed.