Увеличени лимфни възли при децата: Да се тревожим ли?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

limfni-vuzli

Съвсем оправдано е да се разтревожим, ако напипаме увеличен лимфен възел по вратлето или слабините на детето си. Подобни находки предизвикват притеснения, дори в случаите, в които детето никога не е боледувало и не се е оплаквало от каквито и да било неразположения преди това.

Трябва ли да се тревожим, ако детето има увеличени лимфни възли?

При малките деца лимфните възли се забелязват трудно и рядко биват изследвани като симптом на заболяване, но в някои случаи те нарастват значително и могат да се забележат дори с просто око. Именно тогава те са сигнал за възпалителен процес и заболяване, както и за проблеми с имунната система на детето.

Лимфните възли по същността си са  органи на имунната система, създаващи защитна бариера, която пречи даден причинител на възпалителен процес да се разпространи навътре в организма, в други органи и системи.

Местоположението на лимфните възли в тялото е такова, че да могат да „задържат“ болестните процеси на безопасно ниво, далеч от жизненоважни за организма органи. Може да се каже, че те са периферно разположени по тялото – в областта на врата, под мишниците и в игвиналните гънки.

Детският организъм е подложен на ежедневни атаки от разнообразни микроорганизми и често взаимодействието им с детския организъм се проявява под формата на заболяване. Най-честите инфекции, с които са свързани възпалените лимфни възли са в областта на врата и ушите ангини и отити. Увеличението на лимфните възли е доказателство, че имунната система на детето работи правилно и се бори срещу инфекцията.

Ако увеличението на лимфните възли е до 1.5 см и кръвните тестове не показват отклонения от нормата, няма място за тревоги. При различни от тези стойности е добре да се направят допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата и назначаване на адекватна терапия от педиатър.

Лимфните възли не бива да се затоплят и масажират. Компреси на гърлото и физиотерапевтични процедури може да назначи единствено специалист и то след обстоен преглед и точни резултати от пълната кръвна картина на детето.

източник: www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Детето Полезно

Етикети:

35,274 преглеждания

Comments are closed.