Проверяват приема в първи клас за дискриминационни практики

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-novovuvedeniya-k

На публично заседание днес Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще разгледа образуваната преписка за дискриминационна дейност в 143 училища в България, съобщи Върховната административна прокуратура (ВАП), която инициира проверката.

От прокуратурата съобщават още, че са проучили произволно допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София. Те са установили, че от педагогическите съвети са въведени предимства от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в министерството на образованието, Столичната община или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и други.

“По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители. Въпросните привилегии са основавани на точка 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столичната община, която е протестирана по инициатива на ВАП. По-късно с решение на Административен съд – София-град, нормата на точка 9 беше отменена”, се уточнява в съобщението.

След получаване на първоначална информация от КЗД за образуване на преписка за проверката на приема в първи клас в София ВАП изтъкна компетентността на административния орган сам служебно да провери и установи наличието на дискриминационно отношение в цялата страна, се отбелязва в съобщението.

източник: dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,268 преглеждания

Comments are closed.