• Няма категории

Усмихната гъсеница

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

За да си направим тази усмихната и весела гъсеничка, ни трябват няколко парченца плат, мъниста/копчета и конец.
http://www.teaketquiltshop.com/


В случая използваме два десена плат, но може да се използва един, може и десетина. Използва се малко плат, така че проектът е подходящ за оползотворяване на скъсани дрешки или останали от други проекти парченца.


Започваме с очертаване на кръгове върху плата. Можем да използваме капачка (поне 6-7 см. в диаметър), чашка или чинийка, за да очертаем еднакви кръгове на плата. След това ги изрязваме.


Добре е да имаме повече кръгчета, така и гъсеничката ще е по-дълга. Тази на снимката е направена общо от 13 кръгчета, шест от тъмния и седем от по-светлия плат.


Сега започваме шиенето. Ще шием форма „йо-йо”, която лесно се шие и от дете. Дайте на детето възможно най-голямата игла с тъп връх и голямо ухо, за да е лесно. Шиенето започва с възел и продължава с едра тропоска по края на кръчето.


Няма нужда да е нито равномерно, нито точно. Най-важното е да е забавно. Продължаваме с тропоската до края.


След като завършим кръгчето, не режем конеца, а държейки кръгчето в средата с палец и показалец, с другата ръка издърпваме конеца.


Така се получава нещо като малка торбичка. Оформяме с ръка и получаваме „йо-йо” форма. Трябва да е плоска и кръгла. Можете да завършите конеца откъм гърба. Самите „йо-йо” формички могат да се използват и самостоятелно, като украса на чанти и дрехи.


Продължаваме да шием и останалите кръгчета. Обръщаме малко повече внимание на последното, което ще образува главата на гъсеничката. Него не трябва да събираме до края, а първо трябва да го напълним с остатъчни парченца, памук, вата или силиконов пух.


След зашиване на главата, можем да започнем да добавяме останалите сегментчета на гъсеницата. Шием с по-дебел конец. Между всеки две сегментчета е добре да сложим едро мънисто или копче – така гъсеничката е по-подвижна и интересна. Можем да постигнем същото и като завържем по няколко възела между отделните части.


Продължаваме да добавяме „йо-йо” кръгчета и мъниста, като редуваме цветовете.


В края можем да добавим още мъниста, за да се получи забавна опашчица. За да закрепим добре мънистата, можем да върнем обратно иглата с конеца, като увием конеца около последното мънисто и го прокараме през останалите.


Накрая идва моментът за очи, антенки и голяма усмивка!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Направи с мама

3,168 преглеждания

Comments are closed.