Царевична пита с месо
Царевицата в Чили, подобно и на много други страни в Америките, е в основата на най-разнообразни ястия като тази напластена пита с типичното за региона телешко месо.
Необходими продукти за 4 порции:
за тестото:
– 6 кочана млечна царевица или 5 ч. ч. замразена царевица
– 200 мл прясно мляко
– 2 с. л. масло
– 1 глава лук, ситно нарязана
– 1 домат, ситно нарязан
– 1 малка люта чушка, ситно нарязана
– 1 с. л. ракия
– 4 яйца
– 4 с. л. настърган пармезан или кашкавал
– 1 с. л. кафява захар за карамелизиране, по желание
– сол на вкус
за пълнежа:
– 1 глава лук, ситно нарязана
– 1 скилидка чесън, ситно нарязана
– 2 с. л. олио
– 1 ч. л. лют червен пипер
– 1 ч. л. риган
– 500 г телешка кайма
– 2 с. л. маслини
– 2 с. л. стафиди
– 2 сварени яйца
– сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Кочаните се обелват и зърната се настъргват на ренде или се изрязват с нож и се пасират в блендер заедно с млякото.
2. Маслото се стопява и в него се слагат лукът, доматът и лютата чушка. Разбъркват се на умерен огън, докато лукът се зачерви. Добавя се царевичната смес при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сместа трябва да стане гъста, но да не изглежда суха. Охлажда се и се прибавя ракията.
3. Слагат се разбитите жълтъци, разбърква се и се сипват разбитите на сняг белтъци.
4. За пълнежа олиото се загрява и в него се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин. и се слага пиперът. Добавя се месото, посолява се, прибавя се риганът и се разбърква, докато остане на мазнина и е напълно готово. Прибавят се стафидите.
5. Голяма форма за печене или малки формички се намазват с масло и се сипва половината от царевичната смес. Отгоре се слага слой от плънката, поръсва се с маслините и резени от яйцата и се покрива с останалата смес. Поръсва се с настъргания пармезан и захарта.
6. Пече се в загрята фурна около 40 мин., докато се зачерви и захарта се карамелизира.
Рецептата ни предостави:
Вижте още от Вкусно:
1,045 преглеждания