• No categories

Царевична пита с месо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

59-Carevi4na pita_660x430

Царевицата в Чили, подобно и на много други страни в Америките, е в основата на най-разнообразни ястия като тази напластена пита с типичното за региона телешко месо.

Необходими продукти за 4 порции:

за тестото:

– 6 кочана млечна царевица или 5 ч. ч. замразена царевица
– 200 мл прясно мляко
– 2 с. л. масло
– 1 глава лук, ситно нарязана
– 1 домат, ситно нарязан
– 1 малка люта чушка, ситно нарязана
– 1 с. л. ракия
– 4 яйца
– 4 с. л. настърган пармезан или кашкавал
– 1 с. л. кафява захар за карамелизиране, по желание
– сол на вкус

за пълнежа:

– 1 глава лук, ситно нарязана
– 1 скилидка чесън, ситно нарязана
– 2 с. л. олио
– 1 ч. л. лют червен пипер
– 1 ч. л. риган
– 500 г телешка кайма
– 2 с. л. маслини
– 2 с. л. стафиди
– 2 сварени яйца
– сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Кочаните се обелват и зърната се настъргват на ренде или се изрязват с нож и се пасират в блендер заедно с млякото.

2. Маслото се стопява и в него се слагат лукът, доматът и лютата чушка. Разбъркват се на умерен огън, докато лукът се зачерви. Добавя се царевичната смес при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и пипер на вкус. Сместа трябва да стане гъста, но да не изглежда суха. Охлажда се и се прибавя ракията.

3. Слагат се разбитите жълтъци, разбърква се и се сипват разбитите на сняг белтъци.

4. За пълнежа олиото се загрява и в него се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин. и се слага пиперът. Добавя се месото, посолява се, прибавя се риганът и се разбърква, докато остане на мазнина и е напълно готово. Прибавят се стафидите.

5. Голяма форма за печене или малки формички се намазват с масло и се сипва половината от царевичната смес. Отгоре се слага слой от плънката, поръсва се с маслините и резени от яйцата и се покрива с останалата смес. Поръсва се с настъргания пармезан и захарта.

6. Пече се в загрята фурна около 40 мин., докато се зачерви и захарта се карамелизира.


Рецептата ни предостави:

menu logo
   списание Меню
  www.menumag.bg

Вижте още от Вкусно:

brusketi s domati i mocarela   Брускети с домати и моцарела

59-torta s plodovi zvetja_660x430   Прасковена торта с плодови цветя

oveseni-yadki   Овесените ядки

Fava Bean rice   Бакла с ориз

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,039 преглеждания

Comments are closed.