Трябва ли да бръснем главичката на бебето преди да навърши годинка?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

brusnene-kosata-na-bebeto

Широкоразпространеното схващане, че за да има гъста и здрава коса детето, е необходимо да обръснем главичката му преди да е навършило годинка, независимо от пола му, днес е поставено под съмнение. Твърди се дори, че по този начин може да се промени цвета на детската коса, дебелината на косъма, както и това дали ще е права, начупена или дори къдрава.

И с пълно право.

Ето какво мислят по този въпрос педиатрите и специалистите в областта на косата.

По отношение здравето на едногодишното дете обръсването на главичката няма абсолютно никакво значение. Дали ще го подложите на тази манипулация или не, това по никакъв начин не би променило онова, което е генетично заложено да се случи. Още повече космените фоликули се образуват още по време на вътреутробното развитие на плода и именно от тях зависи плътността на космената покривка на главата.

Разбира се, може да ви се стори, че меката бебешка косичка е променила своята структура, гъстота или цвят след като сте я обръснали, но това е само и единствено защото бебешкият мъх е отстъпил място на по-плътната и характерна за възрастните коса. Това обаче е само и единствено визуално впечатление, а на практика обръсването на бебешката косичка изравнява дължината на космите с онези, които са започнали да растат на по-късен етап от живота на детето и поради това изглежда по-гъста и тъмна.

Защо бръсненето не е препоръчително?

Защото самият вид на машинката, непознатите звуци, които тя издава и докосването на металната повърхност до кожата на главата на бебето предизвикват  у него истински ужас. Освен чисто психологическия стрес от това, е възможно по невнимание кожата на главата да бъде наранена, което би предизвикало и физическа болка, а тя задължително ще предизвика сълзи.

Никога не се залавяйте да правите тази процедура сами у дома, защото е възможно детето да запамети негативните си емоции и по-късно да не желае или дори да изпитва истински ужас от фризьорския стол.

За да се справите с тънките бебешки косъмчета, които често са в пълен безпорядък по слепоочията и задната част на главичката често ги сресвайте с мека бебешка четка с естествен косъм. До навършването на годинка можете да „вземате“ връхчетата с малка ножичка със заоблени върхове, а когато дойде време да се намеси машинка се обърнете към стилист, които работи с деца, така че детето да свикне постепенно с тази процедура и по-късно  да сяда на фризьорския стол без страх и съмнения.

превод и адаптация от woman-rules.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,153 преглеждания

Comments are closed.