12 причини за бебешкия плач

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Чрез плача си бебетата изразяват глад, болка, страх, нужда от сън, както и още много други усещания. Всъщност до около 6-месечна възраст те плачат без сълзи. Как родителят да узнае какво иска да му каже бебето чрез плача си? Представяме ви основните причини, поради които бебетата плачат.


Глад

Това е най-вероятната причина бебчето да плаче. Научете се да следвате стриктна схема за хранене и да разпознавате кога детето започва да огладнява. Така ще предотвратите плача от негова страна.
Някои белези, по които можете да разпознаете глада, са, например, мръщене, мърдане на устните, слагане на ръцете в устата.


Нужда от смяна на памперси

Нуждата от смяна на памперса е втората най-честа причина за плач, след глада. Някои бебчета не издържат мръсния памперс и секунда, други дълго време могат да не дават признаци за това. Проверявайте памперса на известен период от време. Постепенно инстинктивно ще започнете да усещате кога има нужда от смяна.


Нужда от сън

Умората и необходимостта от сън раздразват бебчетата. Спазвайте схемата на спане и не правете компромиси. Бебето има нужда от много сън, който не бива да се пропуска, особено когато детето е все още съвсем малко.


Нужда от гушкане

Бебетата имат нужда от гушкане. Съвсем несъстоятелно обяснение е, че така бебето се разглезва, научава се да манипулира родителите си и т.н. Това е абсолютно невъзможно. Децата имат нужда от много прегръщане, близост и нежност. Няма опасност нито да се разглезят, нито да се научат да ви манупулират.

Телесната близост с родителите и най-вече с майката е жизненоважна за детето. Липсата на такава близост може да фрустрира детето. Майчината миризма също е много важна.

Обонянието на бебетата, за сметка на зрението им, е много добре развито и до голяма степен чрез него те общуват със света. Много са чувствителни и на допир. Чрез гушкане и нежност се създава неповторима връзка с детето. 


Коремни болки

Те могат да доведат детето до наистина сърцераздирателен плач. Обикновено се получават след хранене. Някои родители употребяват специални капки за бебета против газове и колики. Посъветвайте се с вашия лекар какво да изберете.


Оригване

Всеки родител знае колко важно е бебчето да се оригне. Ако не е направило това след хранене, то най-вероятно ще плаче или ще повърне. Някои деца имат по-остра нужда от оригване, други – могат и да не го правят.


Твърде горещо или студено

Бебето плаче, ако му е твърде горещо или твърде студено. Ако чувства неприятен хлад, можете да разберете това чрез позата, в която спи. Ако е сгушено като ембрион, значи може би изпитва студ. Ако е по гръб, с разперени ръце – може би му е топло.


Нещо дребно

Нежното бебешко телце може да чувства дискомфорт и от нещо, което за нас не е видимо на пръв поглед. Често се случва бебетата да плачат, защото кичурче коса се е завило около някое от пръстчетата му и спира циркулацията на кръвта. Имайте това предвид, когато изглежда, че детето плаче без причина. Някои бебета са много чувствителни към различните материи, даже проявяват алергии.


Растеж на зъбче

Растежът на зъбче обикновено е доста болезнен. Някои бебета страдат повече от други, но всички стават раздразнителни и плачат, когато им изниква зъбче. Ако не сте сигурни дали се показва зъбче, опипайте венците с пръст. Може да усетите твърдостта на изникващото зъбче. Обикновено първото зъбче се показва между 4-месечна и 7-месечна възраст, но може да се случи и по-рано. 


Твърде агресивна околна среда

Ако лампите в стаята са твърде силни, говори се много високо и се шуми постоянно, има глъчка, гости, включен е телевизорът, не се учудвайте, че бебето ви плаче. Нужно му е спокойствие или приятен мек шум, но не и суматоха, която го стресира и то реагира чрез плач.


Нужда от свеж въздух и разходки

Бебчетата обожават слънцето, свежия въздух и приятното люлеене на количката, докато се разхождате в някоя градинка. Ако детето не се извежда редовно и стои затворено само в една стая, най-вероятно рано или късно ще започне да недоволства и да плаче.

А и за вас ежедневните разходки с бебето ще бъдат от полза – да се поразтъпчете на чист въздух, да смените малко обстановката, да се разведрите и ободрите.


Болест

Ако всичко с бебчето ви изглежда наред, но то започне да плаче без привидна причина, може би се разболява. Плачът може да е реакция на симптомите на болестта. Измерете температурата му и при нужда посетете лекар. 


Ако детето все пак продължава да плаче

Пълно стомахче? Да. Чист памперс? Да. Нормална температура? Да. Защо тогава бебето продължава да плаче? Не забравяйте, че бебчетата не могат да ни кажат какво изпитват с думи, затова плачът е техният начин да комуникират със света наоколо. Не се вманиачавайте в него, той е нормален. Затова просто гушнете бебчето си и ще видите, че то постепенно ще притихне в сигурната ви и топла прегръдка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

47,463 преглеждания

Comments are closed.