Три супер рецепти на пара: бързи за приготвяне и полезни за децата
Ястията, приготвени на пара са идеални както за най-малките, така и за цялото семейство, тъй като продуктите запазват голямо количество от витамините, за разлика от останалите методи на приготвяне.
На пара можете да сготвите почти всичко: месо, риба, зеленчуци и освен че е изключително полезно, става много бързо и лесно.
Можете да използвате пароварка или кошничка, която се поставя в обикновена тенджера.
Рибни шницели с моркови и лук
500 гр. филе от бяла риба
1 малък морков
1 глава лук
1 яйце
брашно
копър, магданоз
сол
Смелете кайма от рибните филета, нарежете лука на ситно и го смесете с рибната кайма. Настържете морковите и калъцайте ситно подправките, прибавете ги към сместа. Накрая прибавете яйцето и с навлажнени ръце оформете шницелите, оваляйте ги в брашно и наредете в уреда за готвене на пара. Оставете да се готвят 15 минути. Сервирайте с прясна зелена салата.
Пилешки мъфини с пармезан
200 г пилешко филе
2 яйца
2 с.л. лъжици грис
75 гр. пармезан
75 мл мляко
сол на вкус
зелени подправки
Загрейте млякото и с непрекъснато бъркане изсипете гриста, оставете на тих огън, докато добре се свари и набъбне. Направете от пилешкото филе кайма, към нея прибавете настърганото сирене, млякото, яйцата и охладения грис. Овкусете с щипка сол и подправки, с които детето е свикнало и харесва. За децата най-подходящи са копър и магданоз. Подредете така полученото „тесто“ в силиконови формички за мъфини и ги поставете в пароварка или в кошничка за варене на пара. Оставете ги да се готвят 20 минути. След като се сварят, извадете от формичките и сервирайте със салата от домати и краставици.
Чийзкейк с фурми
400 гр. извара
2 яйца
2 с.л. пшеничен грис
1 с.л. захар
100 грама почистени от костилките фурми
50 мл мляко
¼ чаена лъжичка сода за хляб
1 пакетче ванилия или ½ шушулка
Загрейте млякото до завиране, но не го кипвайте, прибавете ванилията. Залейте с него гриста в купа и покрийте за 10-15 минути.
Разбийте изварата в блендер или я претрийте през цедка, за да стане гладка. Разбъркайте яйцата съвсем леко, колкото да се смесят жълтъците и белтъците и прибавете към изварата, добавете захарта и накрая содата. Разбийте сместа докато стане идеално гладка. След което смесете набъбналия грис с млякото и изварата. Добавете нарязаните на ситно фурми и разпределете сместа в силиконова форма или няколко по-малки формички. Заредете в пароварка и гответе 15 минути. Готовият десерт оставете да се охлажда в пароварката на отворен капак. Сервирайте, след като се охлади напълно.
рецептите са адаптирани от www.moirebenok.ua
11,478 преглеждания