Морето в мен (три рецепти с морски дарове за 20 минути)
КАРАМЕЛИЗИРАНА СЬОМГА
Продукти:
½ чаша захар
2 ½ супени лъжици морска сол, предварително счукана
няколко зърна прясно счукан на едро черен пипер
4 филета сьомга
зехтин
Начин на приготвяне:
Смесете захарта, солта и черния пипер в плитка купа, поръсете всяко филе от всички страни с подправките.
Загрейте малко зехтин в голям тиган с незалепващо покритие на умерен огън. Когато се сгорещи достатъчно сложете сьомгата първо с кожата надолу и сотирайте за 5 минути. След това обърнете филетата и от другата страна, но за около 2-3 минути. Възможно е да се отдели известно количество течност, можете да я отцедите или да я оставите дасе изпари, но не увеличавайте температурата, за да не ви изгори рибата.
Внимавайте да не разкъсате кожата, защото тя държи парчетата цели.
След това поръсете филетата с останалата смес от захар и морска сол и запечете в предварително загрята на максимална температура фурна в продължение на 5 минути, докато крайчетата на филетата придобият златист загар. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади. Преди да сервирате, можете да отделите внимателно кожата и да сервирате без нея. Отделянето става съвсем лесно.
Сервирайте със задушен спанак или зелена салата.
pinchofyum.com
СКАРИДИ И АСПЕРЖИ В ЛИМОНОВ СОС
Продукти:
4 супени лъжици зехтин
400-500 гр. едри скариди, предварително обелени
500 гр. аспержи, нарязани предварително на по-малки парчета
½ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка смлян джинджифил
1 чаена лъжичка чесън на прах
За лимоновия сос
⅔ чаша пилешки бульон
1 супена лъжица царевично нишесте
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица соев сос
¼ чаена чаша лимонов сок
1 чаена лъжичка лимонов а кора
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки за лимоновия сос в малка купа и оставете настрана.
В голям тиган, загрейте 2 супени лъжици зехтин на средно висока температура. Добавете скаридите и гответе за около 3 минути, като ги обръщате от всички страни. Посолете ги след като сте ги сотирали. Скаридите са готови след като станат розови и непрозрачни.
В същия тиган загрейте още 2 супени лъжици зехтин. Добавете аспержите и гответе, докато придобият ярко зелен цвят и започнат леко да покафеняват по крайчетата. Посолете след като са готови. Добавете джинджифил и чесън и разбъркайте добре. Продължете готвенето още около минута. Залейте аспержите с предварително приготвения лимонов сос докато са още в горещия тиган и върнете скаридите обратно в тигана, за да се овкусят заедно с аспержи и соса. Оставете да къкри още минута и докато соса се сгъсти. Сервирайте веднага.
homecookingmemories.com
РИБНО ТАКО
Продукти:
2 супени лъжици чили на прах
2 чаени лъжички кимион
лют червен пипер на вкус
щипка чесън на прах
3-4 филета от треска (или друга бяла риба – тилапия, пангасиус)
сол и прясно смлян черен пипер
зехтин
1 глава червен лук, нарязана на ситно
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1 чаша замразена или прясна царевица
1 консерва черен боб, изплакнат и изцеден
2 чаши варен кафяв ориз
1 авокадо
магданоз и пресен лимонов сок по желание
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете чилито на прах, кимиона, лют червен пипер и чесъна на прах. Поръсете равномерно рибата от всички страни със сол и черен пипер. Загрейте зехтин в голям тиган с незалепващо покритие на средно висока температура. Добавете рибата и гответе за по 2-3 минути от всяка страна. Готова е ако лесно се отделят филенцата и е непрозрачна. Извадете я от тигана и я оставете настрана.
Добавете още зехтин в тигана и задушете лука, червената чушка и царевицата. Задушавайте на висока температура, като разбърквате често, за около 7 минути. Добавете боба и ориза и разбъркайте всичко. Разпределете в купички, сложете отгоре рибата и нарязаното авокадо, поръсете с магданоз и лимонов сок.
theliveinkitchen.com
3,637 преглеждания