Как да отличим изворната от трапезната вода?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Trapezna vs Izvorna Infographic - final1

Изборът на продукти, който ежедневно се налага да правим става все по-сложен и труден. Едно от основните правила, които трябва да спазваме, за да не се изгубим в многообразието от стоки на пазара е, да четем внимателно етикетите, за да сме сигурни за състава и произхода на предлаганите храни и напитки.

Все повече нараства броят на хората, които обръщат специално внимание на съдържанието на етикетите, но малцина са тези, които четат какво пише на опаковката на бутилираната вода. Това е така, защото повечето хора се ръководят от максимата: „Всички води са еднакви“. Но всъщност това съвсем не е така и е много важно да разберем за каква вода плащаме и коя с какви качества се отличава?

Пазарът буквално е залят от най-разнообразни марки бутилирана вода, много от които са с розов етикет. Важно е да знаем обаче, че не всяка бутилка вода с розов етикет е изворна. Напротив, много от тях всъщност са трапезни и определено между тях двете има съществена разлика.

Ето защо когато купувате вода, прочетете внимателно какво пише на етикета й. Всички бутилирани води задължително трябва да бъдат с етикети, на които присъства информация относно името, произхода и източника на водата. Те трябва да указват нейния минерален състав, ниво на pH, както и съдържанието на натрий и флуор, което е важно най-вече при избора на вода за децата.

Изворните води се добиват от естествен източник и не се обработват при бутилиране. Те са природно чисти, като подпис за марката е съответният георграфски произход. Чистотата на мястото, където се намира водоизточникът, също е от значение, и оказва влияние върху качествата на водата.

Трапезните води, въпреки благозвучното си и добило популярност име, нямат географска принадлежност и не притежават качествата на натуралните води. За разлика от изворните, те преминават през допълнителна обработка, добиват се от открити водоизточници или от вода от градската водопроводна мрежа, като след това се преработват и дезинфекцират, за да станат годни за пиене. Обикновено трапезните води се обработват чрез обратна осмоза или озониране.

„Обратната осмоза“ е филтриращ процес, при който от водата се отстраняват до 99% от вредните примеси, в това число бактерии, вируси, тежки метали, флуор, радиоактивни частици, пестициди и хлор. След пречистването, водата е подходяща за директна консумация и за ежедневна употреба, но не притежава уникалния минерален състав, с който се отличават натуралните изворни и минерални води.

При процеса на озониране, водата се обогатява с кислород, за да се пречисти, да се обогати вкуса й и да се възприема по-бързо и лесно от организма. И в двата случая обаче водата преминава през съществен процес на обработка, докато изворната вода се бутилира директно от извора и достига до нас, недокосната от човешка ръка.

Ето защо когато избирате вода, отделете поне минута, за да прочетете етикета на бутилката, и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за вас и вашите близки.

Заслужава си, защото 75% от човешкото тяло е вода, а ние сме това, което консумираме. Затова е важно всеки ден да даваме на организма си само най-доброто. В замяна, той ще ни се отплати със здраве, красота и дълголетие.

Trapezna vs Izvorna Infographic - final2

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,523 преглеждания

Comments are closed.