Тиквеник с точени кори
Сладката баница с тиква е сред любимите рецепти за Бъдни вечер и Коледа. Ако сами разточите корите за нея, всички ще почувстват съвършенството.
Необходими продукти:
за тестото:
– 1 яйце
– 50 мл олио
– 1 с. л. оцет
– 1 ч. л. сол
– 300 мл вода
– 600 г брашно за тестото
– 100 г брашно за доизмесване и точене
– 200 г меко масло
за плънката:
– 500 г тиква, настъргана тиква
– ½ ч. ч. захар
– ½ ч. ч. счукани орехи
– 2 с. л. овесени ядки
– 1 ч. л. канела
– 1 щипка карамфил
– 1 ч. л. настъргана портокалова кора
– пудра захар с канела за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява заедно със солта. В средата се прави кладенче и там се слагат яйцето, олиото, оцетът и водата. Тестото се меси, докато престане да лепне.
2. Тестото се разделя на 3 топки, а всяка топка на 4 парчета. Всяко парче се оформя на топка и се завива с кърпа. Топките почиват 30 мин. на стайна температура.
3. Всяка топка се точи на кора с диаметър 20 см, намазва се с масло. Правят се 3 купчинки по 4 питки. Най-горната питка не се маже с мазнина. Слагат се за 30 мин. в хладилника.
4. Всяка купчинка се разточва на кръг с диаметър 40 см, намазва се с масло и се сгъва на плик. Почива в хладилника 30 мин.
5. Трите плика се разточват отново на големи правоъгълници и се режат по дължина на по 3 ленти.
6. Смесват се настърганата тиква, захарта, канелата, карамфилът, овесените ядки и портокаловата кора.
7. В средата на всяка лента се слага плънка от тиквата и се навива на руло. Рулата се слагат на разстояние от 1 см едно от друго в тава. Пекат се в загрята фурна на 190° С, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.
За Коледната ни трапеза се погрижиха:
Вижте още празнични рецепти:
3,579 преглеждания