Тиквата в храните за кърмачета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци и принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitacae). Други представители на това семейство са краставиците, корнишоните и пъпешите.

Тиквите са разкошен дар от природата, богат на всевъзможни хранителни вещества. Много богати са на витамин А и бета-каротин. Бета-каротин е един от провитамините, които се преобразуват във витамин А в организма. Бета-каротинът намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Много е полезен за забавяне на процесите на стареене на клетките.

Тиквите са добър източник на калий, протеини и желязо. Тиквените семки също са полезни и съдържат много протеини и желязо, но не ги препоръчваме за бебета. Тиквите са с идеално ниско съдържание на мазнини и калории и в същото време богати на фибри.

 

Хранителните качества на тиквите

Тиква (варена, една чаша)

ВИТАМИНИ

МИНЕРАЛИ

Витамин А: 12230 IU

Калий: 364 мг.

Витамин С: 11.5 мг.

Фосфор: 74 мг.

Витамин К: 2.0

Магнезий: 22 мг.

Фолиева киселина (важна по време на бременност): 22 мкг.

Калций: 37 мг.

Ниацин: 1.01 мг.

Желязо: 1.04 мг.

 

Също така съдържа следи от цинк, манган и мед.

 

Кога може бебето ми да започне да яде тиква?

Бебетата могат да започнат да ядат тиква от 6-месечна възраст. Можете да давате на бебето си чисто пюре от тиква или с прибавени овесени ядки, кисело мляко, дори месо като пилешкото. Овкусете го с канела, за да запознаете бебето си с богатия свят на подправките.

Тиквата може да бъде приготвена чрез печене и да се сервира на малки резенчета като една от храните за ядене с пръсти. Намажете я с малко масло и поръсете с канела преди да сложите във фурната това изумително вкусно ястие.

Избор на тиква за бебешките рецепти

Ако смятате да приготвяте тиква за основно ястие, изберете малки, неузрели тикви – понякога наричат тези тикви за готвене „захарни тикви“ или „тикви за пай“.  Малките захарни тикви осигуряват най-ароматната добавка към всяко запечено ястие и са идеални за супи. Младите тикви са по-меки и влакнести от останалите. Купувайте тикви между 2,5 – 4 кг.

Безопасно ли е да се използва тиква от консерва?

Можете да използвате тиква от консерва за бебешка храна. Уверете се, че купувате чисто пюре от тиква, а не микс за пай, който съдържа добавки като захар, нишестета и други. По принцип използването на консервирани храни в менюто на бебето не е най-добрата опция.


Как мога да приготвя тиква?

Тиквата може да се запържи, свари, задуши или запече. Имайте предвид, че тиквите губят хранителните си качества при продължително готвене. Печенето най-много запазва стойностите й е най-добрият начин да приготвите тиквата за бебешкото меню. Тиквите трябва да се сготвят веднага, след като са разрязани, тъй като скоро след това се образува кафяво-черна плесен.

След като са сготвени, тиквите трябва веднага да се използват или замразят. Ако няма да я употребите веднага, съхранете я като пюре или нарязана на парчета във фризера. Тя лесно замръзва. Сготвената тиква има кафеникав цвят, затова не се стряскайте, когато надигнете капака.

Печенето е най-добрият начин за приготвяне на а тиква, както и на много други храни от това семейство, за да съхраните хранителните й качества.

  • Когато издълбавате месестата част на зимните видове тиква, ще забележете много твърди влакна. Те представляват вените на тиквата. Загледайте се в захарната тиква и ще ги забележите. За да не попаднат тези влакна в пюрето ви, дълбайте внимателно и не много близо до кората. Ако тиквата е добре опечена, те би трябвало сами да се отделят.

Мога ли направо да ям тиква от консервената кутия?

Има марки консервирана тиква, при приготвянето на които тиквата е напълно сварена, така че е безопасно да ядете направо от кутията.

След като е отворена кутията, мога ли да я замразя? Как да съхранявам тиквата? Колко дълго?

Тиквите могат да се съхраняват в пластмасови кутии до 1 седмица в хладилник и до 3 месеца във фризера. Имайте предвид, че тиквата се разширява при замразяване, затова използвайте по-големи кутии. Когато се размрази, тиквата изглежда разкашкани заради многото въздушните мехури. Това не се отразява на вкусовите и хранителните й качества.

Храни, които се комбинират добре с тиква:

Ябълки

Банани

Боровинки

Праскови

Моркови

Сладък картоф

Кафяв ориз

Леща

Пиле

Кисело мляко

Ябълки

Праскови

Круши

Моркови

Кафяв ориз

Леща

Пилешко месо

Говеждо месо

Свинско месо

 

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

2,511 преглеждания

Comments are closed.