Табуле с киноа
Карлос Портен е четвърто поколение гастроном по майчина линия. Идва в България през 2006 г. с една ясна цел – да отвори ресторант ЛОМО, след като е живял почти 18 г. в Германия. Концепцията му е: кратко меню, сезонни местни продукти, щедри порции, вкусна храна. Казва, че от 4 г. не е боледувал нито веднъж, защото си готви сам. Насърчава всички по-често да правят същото, като за целта понякога води Мулти култи кулинарни курсoве и разпространява идеята за богатата еклектична перуанска кухня.
За нас Карлос представи едно любимо ястие с типичната за Перу киноа:
Табуле с киноа
За 4 порции
зехтин
3 скилидки чесън
500 мл вода
250 г киноа
15–20 г масло
10–15 черни маслини без костилки
1 червена чушка
черен боб
лимонов сок
пресен кориандър
черен пипер
сол
В тенджера се загрява малко зехтин, добавя се нарязаният на ситно чесън и се налива водата. Когато водата заври, се добавят киноата, солта и маслото. Тенджерата се похлупва и се оставя за 20–25 мин. на слаб огън. След като сместа изстине, се добавят маслините и червената чушка, нарязани на ситно, черният боб, както и лимонов сок, кориандър, още малко зехтин, черен пипер и още сол на вкус. Табулето се сервира охладено с малко зелена салата.
2,535 преглеждания