Свежи през есента с хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. В последно време обаче хумусът добива полулярност и в други части на света, включително и у нас. Той е изключително полезен и съдържа протеини и мазнини, полезни за тялото. Представяме ви три начина да смесите хумуса с топлите аромати на есента.
Най-добре започнете с класическия хумус. Може да си го закупите готов или да си го приготвите сами като използвате пасатор и подправки на вкус.
Основният компонент в хумуса е нахут. Тахан от смлени сусамови семена е втората важна съставка на класическия хумус, която някои заменят с фъстъчено масло. Други ключови съставки са: зехтин, лимонов сок, чесън и сол. В зависимост от личните вкусови предпочитания могат да бъдат използвани много други съставки.
Хумусът съдържа много витамини, минерали, сред които и желязо. Домашно приготвеният хумус не съдържа никакви изкуствени добавки и обикновено е направен от напълно естествени съставки.
Хумусът е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания. Таханът от своя страна е източник на калций, протеини и есенциални мастни киселини. Богат е на витамин Е, който забавя процеса на стареене на клетките в тялото.
За да си приготвите хумус, вземете леблебия, направете я на пюре, прибавете една скилидка чесън и достатъчно количество тахан (сусамена паста) и накрая прибавете зехтин.
Знаете ли, че:
Хумусът се препоръчва на бременни жени, тъй като е богат на фолиева киселина и Витамин B, които помагат за развитието на зародиша.
Повишава настроението и спомага за спокойния сън.
Предотвратява рака.
4,309 преглеждания