Свекървата – начин на употреба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_165077621

Ето че най-накрая, той ти е предложил ръката и сърцето си … и си толкова щастлива.

Но преди да хукнеш да избираш сватбената рокля, ще ти се наложи да направиш сериозна стъпка към запознанството с бъдещата си свекърва.

Не бива да се забравя, че колкото и силна да е любовта ти с твоя избраник, влиянието на майка му все още е много по-силно от твоето. Дори ако те живеят отделно и се срещат само на големи празници.

Затова се вслушай в съветите, които дават психолозите и тогава първата среща с новата ти роднина няма да стане причина за бъдещи лоши отношения с нея.

Преди всичко, запомни: едва ли майката на твоя възлюбен ще ти се стори дама, приятна във всяко едно отношение. Искаш или не, всяка свекърва много години носи и изгражда в себе си представата за мечтаната съдба на своя син, гради планове за нея. Разбира се, тя си е представяла и бъдещите си малки, прекрасни и умни внучета, а за теб вероятно е мислила по-малко.

И дори да си с външността на любимата й киноактриса, умна и със сговорчив характер, тя неизбежно ще търси в теб недостатъци.

Не й казвай “мамо”, още повече, когато за първи път се запознаваш с нея, дай й възможност да се представи сама и се обръщай към нея така, както тя иска.

В разговора бъди внимателна, в никакъв случай не откривай своите карти по такива спорни въпроси като секс, политика и религия. И не бъди категорична, отстоявайки своята гледна точка по тях. На първата ви среща само една тема за разговор е приемлива – какъв забележителен човек е нейният син, колко добре е възпитан и колко ти е провървяло, че си го срещнала и ще се омъжиш за него.

Не правете срещата на ваша територия. Изчакайте да ви поканят в дома на бъдещата свекърва. В противен случай ще й дадете възможност да намери недостатъци и пропуски в чистотата и реда в жилището ви, а така също и в кулинарните ви способности.

Не пести комплименти от типа “Колко е уютно у вас…” (дори ако в действителност разбиранията ти за интериора са коренно различни). Внимавай обаче да не показваш и прекален възторг, виждайки изобилие от разкошни и скъпи предмети, за да не се възприеме това като доста прозрачен намек, че не би се отказала от подобни подаръци, или че в твоя дом такива вещи никога не е имало. Тогава цял живот ще те гледат отвисоко.

С ентусиазъм изяж всичко, което ти е сервирано в чинията и изпий питието си. Никога не произнасяй фрази от рода на: “Тази салата става по-вкусна, ако…” и “аз я правя с…” Дори ако това е наистина така.

Какво да правиш, ако бъдещата свекърва:

… действително е правила жертви за сина си, за да го отгледа и направи човек?

Сега тя напълно естествено разчита, че нейната снаха трябва да бъде хубава и външно, и като характер, с добро образование и кариера. Ако не ти достигат тези качества и не оправдаваш надеждите й, няма да ти е леко с нея. Затова най-добрата тактика е да си винаги вежлива, да потърсиш в себе си няколко положителни качества и при удобен случай деликатно да им обърнеш внимание.

е от онези жени, които предварително ненавиждат абсолютно всички приятелки на техния син – тези, които той е имал, има и ще има някога.

Приготви се да изслушаш разказ за миналите романтични приключения на своя избраник. Докато слушаш, по-добре си мълчи. Ако те попитат за мнението ти за друг член от фамилията, с когото вече сте се запознали, спри се на предпазливата фраза: “Той (тя) е доста приятен човек”, но избягвай подробни коментари. Имай предвид, че такава майка обича да разделя и да властва.

… е истински генерал.

По всяка вероятност тя ще превърне вашата първа среща в инструктаж по обслужването на бъдещия ти съпруг, при това изреченията й ще са изключително в заповедна форма: “Вечерта трябва да има винаги прясно сготвено ядене. Ризите в никакъв случай не бива да се изстискват (колосват, перат с еди-какво-си…)! Никаква прахосмукачка, трябва да се почиства само с влажен парцал!” Тук най-добрата стратегия е смирението. Съгласявай се с “командира”, дори ако тонът на разговора шокира (отблъсква, отвращава), а заповедите ти се струват неизпълними. Когато тя ви дойде на гости, постарай се да поднесеш навреме топъл обяд, прояви максимална стриктност и изпълнителност. Тогава не е изключено, постепенно тя да омекне и да те свали от прицела си.

… обича да се похвали и да дава за пример себе си.

Каквото и да правиш, тя е уверена, че го прави много по-добре, за което няма да пропусне да съобщи на всеослушание, дори по време на първата ви среща. Но за колкото и идеална да се смята тя, ти със сигурност в нещо я превъзхождаш. Открий този свой плюс и деликатно се похвали в отговор.

… веднага поиска да стане най-добрата ти приятелка, започне да ти предлага своята помощ в домакинството.

Бъди нащрек: ако само веднъж й позволиш да гледа кученцето по време на отпуската, напълно е възможно като се върнете да откриете преподреден целия гардероб и всички шкафове и витрини. В резултат на това ще губиш маса време, за да намериш любимото си шалче или квитанциите за платените сметки. Затова се постарай веднага да се откажеш от такава мила опека.

… смята, че ти дава сина си, а в твое лице получава милосърдна сестра, психотерапевт.

Ако бъдещата “майка” в отговор на любезното ти “Как сте?” започне дълго да обяснява и разказва за всички свои неразположения, заболявания, симптоми, по-добре се въздържай от такива въпроси.

… е сноб.

Дори да си от царско потекло, тя е абсолютно убедена, че по своя произход си недостойна за нейния син. Кръвта ти не е толкова синя като нейната. Тя непременно ще започне да се интересува дали се познаваш с такива известни хора като Х. и У. Дръж се на висота и в отговор я попитай дали тя познава Z. и N. (Назовавай произволни фамилии, стига да са звучни и да правят впечатление. Дори да са съседите ти по апартамент, не се притеснявай – тя все едно никога няма да ги познае.)

… е Дон Жуан в рокля.

Жена, която по брой на своите бракове може да се състезава с Елизабет Тейлър, едва ли вярва в свещената институция на брака. Затова е възможно още след първото спречкване със съпруга ти, тя да го посъветва да бяга колкото се може по-бързо, вместо да го убеждава да се разберете за всичко спокойно.

Каквито и отношения обаче да се формират между теб и свекърва ти, винаги помни, че Той е избрал теб за всичко, което се нарича семеен живот. Разбира се, добре е, ако и той помни това.

И още. Колкото и лоша да ти се струва свекърва ти, поне от време на време си спомняй, че именно тя е родила и възпитала мъжа, когото обичаш. Което означава, че само с това тя вече си е заслужила, независимо от всичко, доброто отношение към себе си.

С твоя избраник си мечтаете за син? Поздравления! И ти някога ще станеш свекърва!

Източник: www.gnezdoto.bg (margaritta.dir.bg)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

34,243 преглеждания

Comments are closed.