Сутрешно гадене: причини, фактори и лечение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

gadene

Сутрешното гадене е един от най-често срещаните ефекти на началните етапи на бременността. Въпреки се нарича „сутрешно“ то може да се появи по всяко време на денонощието през първия триместър. Започва някъде в 6-тата гестационна седмица, като най-тежко се проявява около 9-тата, а започва да стихва около 18-тата. Въпреки че е много неприятно , гаденето и повръщането са нормална част от една здрава бременност.
Как да знаем дали всичко е нормално, когато гаденето и повръщането са много тежки и повръщате по няколко пъти на ден, отслабвате и се чувствате обезводнени?
Ако страдате от тежка форма на гадене и повръщане, не можете да се храните и да приемате течности, това може да се отрази на здравето ви и това на бебето.

Тежкото сутрешно гадене

Медицинският термин за тежката форма на сутрешно гадене и повръщане се нарича хипермезис градиварум (лат. hyperemesisgravidarum) и означава силно повръщане по време на бременност. Обикновено и най-често се проявява сутрин, но както вече казахме, при някои жени – и през целия ден и дори нощта. Някои жени, страдащи от него, казват, че се чувстват по-добре някъде към средата на бременността, други продължават да ги измъчва дори и по-нататък.
Обикновено хипермезис градиварум се проявява в по-тежка форма по време на първата бременност, но за съжаление, много жени, които страдат от него през една от бременностите си, ще го получават и през останалите.

Причини за появата на сутрешно гадене

Причината не е известна. Някои проучвания сочат, че всичко е заради хормоналните промени, които се случват по време на бременността. Или по-точно заради хормон, наречен корион-гонодотропин (HCG), който в началото на бременността е в най-високи дози в женското тяло. Острата форма на гадене и повръщане може още да е наследствена, защото се среща по-често при жени, чиито майки, баби, лели също са страдали от него по време на своите бременности.

Рискови фактори

Някои фактори определено допринасят за увеличаване на шансовете за поява на сутрешно гадене и повръщане по време на бременност:
Многоплодна бременност (близнаци, тризнаци и т.н.)
Ако ви прилошава по време на път.ю
Ако страдате от мигрена с гадене и повръщане.

Ефект върху здравето

Гаденето и повръщането , които се случват по време на бременността, могат да бъдат толкова тежки, че да предизвикат някои нежелани състояния при майката или бебето. Неспособността на майката да задържи храната прави невъзможно приемането на важни хранителни вещества, които са й нужни, за да гарантира нормалното развитие на бременността. Като резултат от това тя може да отслабне, да загуби много течности и стомашни сокове (заради повръщането), което води до дехидратация и електролитен дисбаланс.
Ако жената не се лекува, може да се стигне до някои нежелани усложнения, включително органна недостатъчност и преждевременно раждане (аборт в първите месеци от бременнността).

Кога да се обадите на лекар?

Важно е да се обадите на лекар незабавно, ако бременната жена има някои от следните симптоми:
Гадене, което продължава цял ден, без да може да се храни или приема течности.
Повръщане, което се случва 3-4 пъти на ден и неспособност на стомаха да задържи никаква храна.
Повръщане с кафеникав цвят или кръв в него.

Загуба на тегло.

Припадане или виене на свят.

Намалено уриниране.

Сърцебиене.

Неприятен плодов вкус в устата или странна телесна миризма.

Екстремна умора.

Замаяност.

Лечение

Обикновено на жените, страдащи от сутрешно гадене им се препоръчва да примеат суха храна – крекери, мюсли, солети, сухари… но няма гаранция, че тези съвети ще проработят при всяка една жена, защото остротата на симптомите е различна при всяка.
Медицинско лечение:
Краткотрайна почивка за стомаха – за кратко време бременната жена спира да се храни опрез устата, за да даде възможност на стомашно-чревния тракт да се успокои.
Венозно вливане на течности.
Даване на витамини и хранителни добавки.
Ако е необходимо жената може да премине лечение за спиране на симптомите на гадене и повръщане – перорално или венозно. Лекарите обикновено препоръчват приемането на храни с джинджифил или добавки с витамин B6 за облекчаване на гаденето.
Някои от следните също помагат:
Да преминете на диета, която помага на стомаха да се успокои (крекери, солети, сухари, банани, ориз, картофи).

Да се храните често и на малки порции.

Да пиете доста течности, когато не ви прилошава.

Да избягвате люти храни.

Да хапвате високопротеинови закуски.

Да избягвате сензорни изживявания, които могат да причинят прилошаване (миризми, гледки, вкусове…).

В допълнение към това, ако жената се чувства тревожна и депресирана като резултат от състоянието й, посещението при терапевт може да й помогне да се справи с чувствата си.

Заключение

С лечението, жената с тежко гадене и повръщане може да се почувства по-добре и да започне да получава ценни храни и течности. Животът й може да се върне към нормалния ритъм, когато бъде намалено гаденето и негативното усещане и да направи бременността й приятно изживяване. С времето симптомите определено стихват и в крайна сметка напълно изчезват, за да преминат към следващата стъпка от това вълшебно пътешествие, наречено родителство.

 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност Здраве

17,946 преглеждания

Comments are closed.