Супа с шампанско
По принцип супата е тихо ястие. В общи линии се вари на тих огън, а при консумирането й, най-много да чуете леко посръбване, макар и това да не е в тон с доброто възпитание. Нашата супа обаче е шумна! Вслушайте се внимателно и ще доловите пукането на безброй малки златисти мехурчета, разнасящи приятния аромат на пенливото вино. На празник като на празник!
Необходими продукти за 4 порции:
– 2 връзки зелен лук
– 6 печурки
– 3 с. л. масло
– 200 мл бяло пенливо вино
– 500 мл пилешки бульон
– 2 филии бял хляб
– 2 домата
– 150 мл течна сметана
– сол на вкус
– бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Бялата част на лука се нарязва на тънки кръгчета. Гъбите се почистват и се нарязват на фини резени.
2. В тенджера се сгорещяват 2 с.л. масло и в него се запържва лукът, докато стане прозрачен. Добавят се гъбите, половината пенливо вино, бульонът и се оставя да ври 12-15 мин. на тих огън.
3. Доматите се обелват, отстраняват им се семената и се нарязват на малки кубчета. Кората на хляба се изрязва и средата се нарязва на кубчета 1х1 см. Кубчетата се запържват до златисто в останалото масло.
4. Супата се сваля от котлона, добавя се останалото вино и 50 мл сметана и се пасира. Подправя се със сол и пипер на вкус.
5. Останалата сметана се разбива на сняг. Супата се сервира гарнирана с лъжица домати, крутони и сметана.
Рецептата ни предоставиха:
Още вкусни супи:
774 преглеждания