Супа от леща с хрупкав бекон
Нужни продукти:
– 250 г червена леща (ако нямате, може да използвате всякаква)
– 1 глава лук
– 1 морков
– 2 скилидки чесън
– 150 гр бекон (парче, не филийки)
– 1 ч.л. кимион
– ½ ч.л. куркума
– 1 с.л. зехтин
– 1 кубче зеленчуков бульон (по желание)
– 1 люта чушка (по желание)
– сол на вкус (внимавайте, ако използвате и бульон, а и беконът също е солен)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина в голяма тенждера. Добавете нарязаните на дребно лук и морков. Гответе на слаб до средно силен огън за около 10 минути, докато лукът омекне.
2. Прибавете кимиона, куркумата и чесъна (ситно нарязан). Ако ще слагате люта чушка, добавете и нея. Продължете готвенето още 1-2 минути, докато всички продукти си пуснат ароматите.
3. Изсипете в тенджерата 1 ¼ литра вряла вода, начупете кубчето бульон и добавете измитата и почистена леща. Оставете 20 минути да ври, като разбърквате от време на време, за да не се слепнат зърната леща.
4. Докато супата се готви, в тиган запържете нарязания на кубчета бекон, докато стане златист и хрупкав. Не е нужно да добавяте допълнителна мазнина, тъй като той ще пусне достатъчно.
5. Сервирайте супата в купички, като поръсите с хрупкавия бекон.
Още вкусни предложения:
Салата с рукола, прошуто и смокини
Пълнени домати с кафяв ориз и сирене фета
6,975 преглеждания