Странните хранителни предпочитания на бременните

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

"апетитът на свраката"

За странностите, в които изпадат бременните жени по отношение на храненето е писано и говорено много. Приема се, че е напълно в реда на нещата бременната жена да изпитва повишен апетит, да има специфични предпочитания към кисело, пикантно или сладко. Но има едно по-специално състояние, което някои специалисти на Запад наричат „гладът на свраката“ и то се заключава в това, че бременната жена, също като спомената птица има желание да опита почти всичко, което й се изпречи пред погледа – от брезови корички до пепелта в камината.

Този апетит към вещества с ниска или никаква хранителна стойност обикновено съпътстват приетия за нормален засилен апетит към кисело зеле, кисели краставички, сладолед и шоколадови вафлички на килограм.

Интересен е фактът, че апетит към нехранителни вещества като пясък, камъни, пръст и други подобни се открива и при децата. Приблизително при 25-30% от малките деца е налице желание за консумиране на подобни вещества, при бременните този процент и значително по-нисък, но е факт, че той съществува, макар че повече жени се притесняват да признаят публично за тези свои желания.

Причините за отключването на тези странни предпочитания при жените по време на бременност не са уточнени категорично, но се предполага, че те се появяват във връзка с понижените нива на желязо в организма на бременната. В една публикация на Американската диетична асоциация дори се споменава, че вероятно това е опит на организма да си набави минерали и витамини, които просто липсват в обикновените хранителни продукти, с които се храним всички в ежедневието си. „Апетитът на свраката“ се свързва и с някои психични заболявания, но това не се отнася до временните му проявления по време на бременност.

Ето кои са най-често срещаните неща, които бременните изпитват желание да опитат през деветте месеца:

-         Пясък

-         Гипс

-         Дървени въглища

-         Нафталин

-         Сурово царевично нишесте

-         Паста за зъби

-         Тоалетен сапун

-         Утайка от кафе

-         Сода за хляб

-         Цигарена пепел

Съществуват ли рискове за здравето на бременната и плода?

Потенциално би могло да се каже, че рискове от консумацията на изброените вещества има, тъй като биха могли да попречат на правилното усвояване на хранителните вещества в обичайните храни, с които се храним, а това да доведе до някои дефицити за организма. „Апетитът на свраката“ буди и тревоги по отношение на това, че някои от тези вещества могат да са токсични или заразени с паразити, което би довело до някои усложнения не само за бременната, но и за всеки друг.

Ако сте бременна и имате подобни желания (или забележите такива във ваша близка, която очаква дете), не изпадайте в паника. Консултирайте се с вашия лекар и се информирайте за рисковете, които носят предпочитанията ви. Добре би било да следите нивата на желязо в кръвните си проби, както и да се погрижите за редовния и достатъчен прием на храна, богата на минерали и витамини.  Когато почувствате глад за нещо необичайно, вземете дъвка без захар или плод. Споделете с близките си и им позволете да ви контролират, когато това се налага.

Първите седем

по материали от: Mayo Clinic, Американска диетична асоциация, Американска академия на семейните лекари

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,131 преглеждания

Comments are closed.