“Стара хартия за нова книга“ за седма година в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Stara-hartia-za-nova-kniga-2019_Sofia_pic-full

За седма поредна година в навечерието на първия учебен ден София е домакин на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. Събитието, която обединява грижата за природата и любовта към четенето, ще се проведе на 15 септември 2019 г. между 10,00 и 19,00 часа на бул. „Витоша“ №37, пред Книжен център „Гринуич“, и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Кампанията е организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ и традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова.

Регламентът на инициативата гласи, че всяко дете, което с помощта на възрастен предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи книжка подарък. За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни това условие, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден малчуганите могат да получат максимален брой две книги. Но това далеч не са единствените изненади, които очакват всички деца.

След фурора, който предизвикаха на фестивала „Аполония“, невероятните малки таланти от „Бон-Бон“ поставят началото на празника „Стара хартия за нова книга“ с откъс от новия си хитов мюзикъл „Алиса в Огледалния свят“. Актьорите от Столичния куклен театър също ще се включат в събитието с постановката „Пази детето“ – образователен куклен спектакъл, който по забавен и интерактивен начин учи децата как да разпознават опасните за тях ситуации и да реагират правилно. А финалът на сценичната програма ще поставят артистите от Voice academy, единственото по рода си музикално училище в България с професионална програма за обучение и развитие на млади таланти.

Още забавления и игри очакват малчуганите извън сцената. Специална викторина ще срещне децата с талисманите на тазгодишната кампания – детективите Агата и Лари, героите на Стийв Стивънсън от популярната поредица на издателство „ФЮТ“. А за да запечатат доброто настроение, всички, предали старата си хартия, ще могат да си направят снимка за спомен в детективската фотобудка на PHOTO KING.

След 14:00 ч. малчуганите, които обичат да рисуват, ще имат възможността да участват в конкурса за екорисунка „Зелена София“. В него те ще трябва да изобразят своята визия за мечтаната чиста столица. Професионално жури ще оцени най-добрите картини, а победителят ще получи специална награда – музикалната илюстрована книга „Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман, издавана от фондация „Културни перспективи“ и „Ентусиаст“. „Непознатото дете“ ще бъде част и от работилницата на фондация „Светът на Мария“, в която малчуганите ще могат да си изработят свои собствени тематични значки.

Кампанията вече премина през градовете Бургас и Хасково, а след София инициативата ще се проведе в още две големи общини – в Русе на 28 септември и за първи във Велико Търново на 29 септември.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“, инициативата „Забавното четене“, фондация „Културни перспективи“ и фондация „Светът на Мария“. 

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“. 

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

814 преглеждания

Comments are closed.