Скала за преобразуване на годишните оценки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
MON-novi-uchebni-planove

Проектът на Държавния образователен стандарт за оценяване резултатите от обучението на учениците предлага и промени за държавните зрелостни изпити. Задължителен остава изпитът по български език и литература за всички, а вторият изпит е по профилиращия предмет. Увеличава се изборът на предметите за профилиращ предмет, като новите са информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Учещите в професионални гимназии пък ще полагат матури по български език и литература и за професионална квалификация.

Скалата за преобразуване на годишните оценки в училище предвижда 50 точки да отговарят за шестица, 39 – за петица, 26 – за четворка, 15 – за тройка.

Стандартът предвижда още оценките от матурите да се преобразуват в международната скала за оценяване ECTS, ако учениците имат нужда при кандидатстване в чужбина.

Като цяло изпитите ще бъдат изработвани така, че да са съобразени и да се доближават до международните изследвания като PISA, TIMMS, PIRLS. Дава се възможност министърът на образованието и науката да насрочва национално външно оценяване по различен предмет или за различен клас, ако е необходимо системата да оцени, как се справят учениците по новите учебни програми. Заместник-министър Диян Стаматов посочи, че в момента се обмисля догодина петокласниците да държат изпит по география, за да се прецени резултатът от реформата.

Източник: МОН

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,403 преглеждания

Comments are closed.