Шоколадова торта без брашно
Продукти:
за блатовете:
100 гр. захар
125 гр. масло
125 гр. черен шоколад
4 големи яйца
за крема:
4 яйца
75 гр. захар
125 гр. шоколад – черен или млечен
125 гр. масло (може и кокосово)
150 гр. ядки (белени бадеми, орехи или лешници, предварително изпечени и ситно накълцани)
Разбийте маслото със захарта на пухкав крем и добавете разтопения, но леко охладен шоколад. Бъркайте с дървена лъжица и постепенно прибавете жълтъците един по един. Накрая прибавете към сместа разбитите на сняг белтъци. Разделете полученото количество на три равни части и изпечете поотделно върху хартия за печене на сладкиши до суха клечка в умерена фурна. Охладете блатовете на решетка и ги съединете в торта с помощта на крем, приготвен от разбитите на пяна яйца и захар, които сварете на ниска температура и водна баня. След като получите светъл, гладък крем от тях, свалете от котлона и прибавете разтопения шоколад и разбитото масло.
Между блатовете можете да поръсите ядки, а също и да украсите тортата отгоре и отстрани с тях. Можете да декорирате с пресни горски плодове и бита сметана.
рецептата е адаптирана от gotvach.bg
10,863 преглеждания