Шоколадов чийзкейк с лешници
Продукти за тава с диаметър 18-20 см.
120 гр. бисквити
50 гр. смлени печени лешници
2 супени лъжици какао
80 гр. разтопено масло
200 гр. черен шоколад
400 гр. крем сирене на стайна температура
240 гр. заквасена сметана
150 гр. пудра захар
1 супена лъжица какао
2 супени лъжици брашно
4 яйца на стайна температура
Напръскваме със спрей или намазваме форма за торта с разкопчаващи се стени. Диаметърът на моята е 16 см., затова кейкът стана много висок, но и ми остана малко от сместа, която нямаше как да използвам. Затова препоръчвам диаметър 18-20 см. В купа се смесват смлените бисквити, лешници, какао и разтопеното масло. Разбъркват се до получаването на лепкаво тесто и се разпределя на дъното на формата, като се пресова добре. Слага се в хладилник за 30 минути или в камерата за 15.
Фурната се загрява на 170°C. Шоколадът се разтопява и се оставя да се охлади. Крем сиренето се разбива на пухкав крем и към него се добавят заквасената сметана, захарта и яйцата едно по едно. Добавят се брашното, какаото и най-накрая шоколадът. Всичко се разбърква много добре, не трябва да остават бучки. Сместа се изсипва върху охладената подложка и цялата тортена форма се обвива с 4-5 слоя алуминиево фолио. Това предпазва от навлизане на вода при печенето. Формата се поставя в дълбок съд, налива се вода около 4-5 см. и се пече около 50-60 минути. В края трябва да бъде опечено, но при разклащане в средата трябва да бъде като желе. Изважда се и се оставя да изстине, след което се прибира в хладилник за най-малко 6 часа или за през нощта.
След като се извади от формата, чийзкейкът се залива с разтопен с малко масло шоколад и се украсява по желание.
4,002 преглеждания