• No categories

Шоколад Хармоника – една сбъдната мечта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в сп. Първите седем, октомври 2012

shokolad Harmonica

Още ни държи еуфорията по бозата на Harmonica от пълнозърнеста ръж и без подсладители, а ето че на пазара е новата изненада – истински шо-ко-лад!

Знаете ли, че в едно какаово зърно има антиоксиданти, желязо, магнезий, мед, теобромин, фосфор и витамини А1, В1, C, D, E. От години, когато се събираме за да обсъждаме какви нови продукти да развиваме, шоколадът винаги е бил в списъка. Бирата също, но това е друга тема. 

Шоколадът е поредният пример за това как хранителната индустрия подменя оригиналната рецепта и постепенно имитациите изместват истинската храна от рафтовете на магазините, а децата свикват с подменения вкус и отхвърлят истинския. Какаовите зърна се обработват химически преди употреба (алканизация), след което се извлича какаовото масло и се заменя с по-евтина растителна мазнина. Формирането на какаовата маса се ускорява с използването на соев лецитин, който най-често е генно модифициран. Шоколадът не зрее, а лошите аромати се прикриват с химически аромати и овкусители.

Ние направихме точно обратното. Избрахме най-качествените сортове какао от биологични ферми в Еквадор. Зърната не преминават през никаква излишна преработка и остават в шоколада в пълнотата си, с цялото си масло (поне 50% от какаовата маса е маслото). Събираме ги с най-качествената био захар и изчакваме какаовата маса да узрее. Зреенето отнема двайсетина дни, преди масата да кристализира във формичките.

И така.

Черният шоколад е направен в съотношение 70% какаови зърна към 30% захар (за това сме написали 70% на опаковката). И нищо повече. Резултатът е плътен вкус, чудесно балансиран между сладкото и горчивото, с усещане за текстурата на зърната. Перфектен за феновете на истинския, неподправен, натурален вкус на черния шоколад.

naturalen shokolad Harmonica


Млечният шоколад
е направен със същото еквадорско какао и захар, но в рецептата участват и още няколко важни съставки: био сухо мляко, био какаово масло и съвсем малко био ванилия на прах. Резултатът е фин и млечен. Ще видите.

mlechen shokolad Harmonica


Шоколадът
ни е една стара мечта, която ни се сбъдна, благодарение на две добри партньорства. Първо, холандските ни партньори ни помогнаха да открием и закупим най-добрите суровини, след като пробвахме няколко различни мостри, а магичната трансформация на суровините в прекрасни квадратни плочки, се случи благодарение на Мария и Винсан Гайо, в тяхната пловдивска работилница за шоколадови вълшебства.

Шоколадите ни са сертифицирани био продукти, под контрола на Балкан Биосерт, съгласно изискванията на законодателството на ЕС.

Harmonica-logo   http://harmonica.bg/

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

3,059 преглеждания

Comments are closed.