Ще свърши ли чакането на парите за майчинство?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pomoshti

Нови правила за изплащането на парите за болнични и майчински предвижда правителството. С въвеждането на новите правила парите за обезщетение при отпуск по болест или майчинство се очаква да се получават 5 дни по-рано.

Работодателите също ще пестят време, защото няма да е нужно да се явяват в НОИ, а ще могат да подават нужните документи по електронен път. За да могат да ги подават по този начин те ще трябва да си изтеглят нужния софтуер от сайта на НОИ, напълно безплатно за тях или да въведат своя софтуерна програма, която да бъде съобразена с изискванията на ведомството. Остава и възможността документите да се подават по досегашния начин, но според настоящия правилник, така ще могат да се подават максимум по два документа.

За съжаление обаче, положителната промяна макар и отдавна чакана, ще влезе в сила едва през юли 2016 година. Тогава се предвижда сроковете за изплащането на обезщетения за болест и майчинство да се съкратят от 15 на 10 работни дни след постъпването на документите в НОИ.

Тези предложения тепърва предстои да бъдат предложени и гласувани от съответните министерства.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,599 преглеждания

Comments are closed.