Шест здравословни рецепти с плодове, зеленчуци и билки за бебета на 7+ месеца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby-foods

След 6-я месец, но още по-добре към 7-я от живота на бебето, вече можем да включим в менюто по-разнообразни  зеленчуци и плодове. Списъкът може да съдържа сладки картофи, броколи, банани, авокадо, ябълки, моркови. Тези плодове и зеленчуци съдържат много витамини и минерали, а мазнините в авокадото подпомагат развитие то сърцето и мозъка на малкото дете. За разнообразяване на вкуса рецептите могат да се обогатят с различни билки и подправки в малки количества.

Важно условие за правилното захранване с новите храни е, те да се въвеждат постепенно, като след всяка нова храна е добре да се изчака няколко дни, преди да се пристъпи към предлагането на нова. По този начин ще може да се определи дали детето има алергия към някоя от храните. Препоръчително е да се започне първо със зеленчуците, тъй като ако плодовете са първи, бебето ще свикне много лесно със сладкия вкус и по-силните аромати и след това ще отказва зеленчуците с по-неутрални вкусови качества.

За да се подобрят ароматните качества на бебешките пюрета, към тях могат да се прибавят свежи билки и подправки в съвсем малки количества, което ще разнообрази порциите и ще направи храната на бебето по-интересна за него.  Билките и подправките, също както зеленчуците и плодовете, съдържат богат набор от витамини и минерали и носят значими ползи за здравето на децата.

В групата билки и подправки, които могат да се използват в детските рецепти се включват канела, джинджифил, розмарин, мента, магданоз, индийско орехче. Повечето от тях съдържат витамини, минерали, антиоксиданти. Билките насърчават храносмилането, укрепват имунната система, контролират кръвната захар и кръвното налягане, някои от тях имат антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Следващите рецепти включват по едни плод или по един зеленчук, плюс една подправка, лесни са за приготвяне и могат да се съхраняват до няколко седмици във фризера. Смесването на различните продукти може да става и според индивидуалния вкус и предпочитания на бебето. Всеки експеримент може да се превърне в забавна изненада.

Сладки картофи с индийско орехче

sladki-kartofi

1. Измийте 2 средно големи сладки картофи и ги обелете.

2. Нарежете ги на кубчета.

3. Сварете ги на пара и ги пасирайте (на ръка или в блендер), докато са още топли. Ако е нужно добавете вода или кърма, за да постигнете желаната консистенция.

4. Добавете малка щипка индийско орехче към готовото пюре и разбъркайте добре.

Моркови с джинджифил

rp_morkovi_600x700.jpg

1. Почистете два средно големи моркова и ги измийте добре.

2. Нарежете ги на малки парчета.

3. Сварете на пара. Колкото по-дълго ги варите, толкова по-гладко ще стане пюрето.

4. Охладете леко и пасирайте с вода или майчино мляко до желаната консистенция, подходяща за възрастта на бебето.

5. Добавете настърган пресен джинджифил – 2-3 стръгвания от корена са напълно достатъчни.

Броколи с розмарин

броколи

1. Измийте една глава броколи.

2. Накъсайте само розичките, като предварително отстраните стеблото.

3. Измийте парчетата броколи отново.

4. Сварете на пара и пасирайте в блендера. Разредете с вода или кърма до получаване на нужната консистенция.

6. Добавете няколко иглички розмарин – ако е сух, стрийте го на прах, ако е пресен – нарежете на ситно.

Ябълки с мента

rp_puree-2.jpg

1. Измийте и обелете ябълките.

2. Нарежете ги на кубчета.

3. Сварете в малко вода или на пара.

4. Пасирайте ги с вилица или с пасатор, като добавите вода, за да постигнете желаната консистенция.

5. Нарежете няколко листа прясна мента на ситно и я  добавете към ябълковото пюре.

Банани и канела

bebe_banani

1. Изберете два средно големи банана.

2. Нарежете ги на малки парчета.

3. Пасирайте ги и ако е нужно добавете малко вода или кърма, за да стане пюрето по-хомогенно.

4. Добавете щипка канела на прах и разбъркайте пюрето отново.

Авокадо и магданоз

avocado_nocook-484x363-top

1. Измийте и разполовете авокадото на две, извадете костилката и отделете месестата част.

2. Смачкайте с вилица или с пасатор, добавете вода и/или кърма за по-хомогенна консистенция.

3. Накълцайте няколко листенца магданоз и ги добавете към пюрето от авокадо.

Изображенията са информативни.
Рецептите са от smartparenting.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

37,520 преглеждания

Comments are closed.