Седем начина да превърнем миенето на зъбите в успешна мисия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby-teeth-k

1. Превърнете го в игра

Мия зъбите си едновременно с дъщеря ми и се „състезаваме”, за да видим кой може да се справи по-бързо. Не може да си представите колко енергично малката търка зъбите си, устремена към победа. Ако това не сработи й позволявам да измие моите зъби, а след това аз мия нейните. Допълнителен бонус на това упражнение е, че вижда как трябва да мие зъбите си правилно, а не само на игра.

2. Личен избор на четка и паста за зъби

Вкъщи всички си мием зъбите с електрическа четка и за да се чувства голяма, малката реши че ще използва също такава. Сама избра цвета, който да сложи на четката си и супер се забавлява да бъде „като големите“. Единствено не харесва пастата за „големи“ и прибягва до различни плодови вкусове детски пасти за зъби с поне 1,000ppm флуорид по препоръка на Националната Здравна Каса тук.

3. Насърчавайте с награда

Електрическата ни четка има забавен часовник с таймер и емотикони, които могат да бъдат тъжни или щастливи, в зависимост от това колко дълго малката си е мила зъбите. Основен стимулатор за М е да получи щастлив емотикон и 4 звезди, с което се подсигурявам, че си е мила зъбите минимум 2 минути.

4. Намерете някоя закачлива песен или видео

Колкото и нелепо да звучи, това е изключително ефективен и доказан като успешен начин М да си мие зъбите. У дома на почит е песента за миене на зъби на Blippi, който показва какви движения трябва да се правят с четката за тъкмо 4 минути време.

5. Таймер за обратно отброяване

Както споменах, електрическата ни четка върви със забавен часовник, който освен всички емотикони и звезди показва и колко време си е мила зъбите. Ако клипчето на Blippi не сработи, М винаги се забавлява да следи секундите и минутите на часовника. Освен всичко друго е и готин начин да се учат цифрите и да се смята.

6. Обяснете защо е така важна оралната хигиена

След като обясненията колко е неприятно да боли зъб, да се появи кариес или зъбите да станат жълти не сработиха особено добре, прибегнах до крути мерки. Показах на малката кратко YouTube видео какво се случва с дечицата, които не се грижат за зъбите си. Толкова много се впечатли, че досега го е изгледала минимум 50 пъти. Освен това всеки път, когато й кажа, че ако не си измие зъбите може да получи кариеси и да се наложи да се раздели с някой зъб, сама реферира към видеото и казва: „като на момиченцето, нали мамо“ и започва да четка с небивал ентусиазъм.

7. Мийте зъбите във ваната

М супер се забавлява във ваната с половин тон играчки и много пяна и балончета. Щастливото й настроение прави миенето на зъбите много по-лесно. И аз като една добра майка, винаги се възползвам от положението

Щастлива съм, че всички тези хитрини и усилия намират своето продължение и в училището на малката, и при зъболекаря й. Може да ви прозвучи странно, но Шотландия насърчава ходенето на зъболекар още с избиването на първите зъбчета. Идеята е децата да видят как изглежда зъболекарския кабинет, да го помиришат… Като станат на годинка-две да седнат на стола, да пипнат инструментите, да видят лампата над зъболекарския стол… Като цяло да изградят рутина и усещане за спокойствие, така че когато един ден им се наложи да използват този вид услуги да не са изплашени.

Автор: Мария Истатков,
www.wittymermaid.com 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,487 преглеждания

Comments are closed.