Салата “Цезар” с пиле и хрупкав бекон
Този вариант на класическата салата “Цезар” си има всичко: сочно пилешко филе, солен, пикантен бекон, хрупкави крутони и кремообразен дресинг. Няма какво повече да се добави, освен може би чаша бяло вино.
Необходими продукти:
за салатата:
– 4 слайса бекон
– 2 бр. пилешки гърди, обескостени и без кожа
– парченце масло
– 2 тънки филии бял хляб, нарязан на кубчета
– 1 зелена салата
за дресинга:
– 2 скилидки чесън
– 75 мл бяло вино
– 75 гр пармезан, настърган
– 1 филе от аншоа
– 5-6 с.л. зехтин
– 2 ч.л. горчица
– сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Загрейте добре тефлонов или грил-тиган. Сложете бекона и изпечете добре от двете страни, докато стане хрупкав. Извадете го върху кухненска хартия, за да се оцеди излишната мазнина.
2. Нарежете пилешките гърди на плоски филии. Подправете ги със сол и черен пипер и ги намажете леко със зехтин.
3. Отново нагорещете тигана и запечете добре пилето от двете страни.
4. Загрейте подходящ съд и сложете в него маслото и кубчетата хляб. Запържете, докато крутоните станат златисти.
5. Изсипете виното и чесъна в тенджерка и оставете да заври. Гответе около 5 мунити, докато омекне чесъна, отстранете от котлона и оставете да се охлади.
6. В купа смесете виното с чесъна, аншоата и пармезана. Разбийте с помощта на пасатор до получаването на гладка смес. Добавете зехтина бавно на тънка струйка, за да се смеси добре. Разбъркайте с горчицата и подправете със сол и пепер на вкус.
7. Измийте добре салатата и я накъсайте в голяма купа. Добавете начупения на парченца бекон, крутоните и част от дресинга и разбъркайте внимателно. Отгоре подредете пилешките филета и поръсете с останалия сос.
Още от нашите рецепти:
Тарт със спанак, гъби и козе сирене
12,784 преглеждания