Салата с рукола, прошуто и смокини
Тази лесна за приготвяне салата от рукола, прошуто и смокини е чудесно въведение към едно италианско меню, особено ако основното ястие включва пиле или риба. Комбинацията от земния сладък вкус на смокините, соленото прошуто и свежата рукола е прекрасна и удовлетворява всичките ни сетива.
Поднесете с чаша охладено, сухо бяло вино, което ще се съчетае идеално със сладостта на смокините.
Необходими продукти:
– 2 връзки рукола
– 6-8 филийки прошуто (може спокойно да го замените с бекон)
– няколко сушени смокини
– орехови ядки
– 2 с.л. зехтин
– 1 ч.л. балсамов оцет
– 1 с.л. мед
– черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма купа накъсайте измитата и почистена от дръжките рукола.
- Нарежете смокините на четвъртинки и го прибавете към салатата. Добавете и резените прошуто или бекон. Поръсете с ореховите ядки.
- В подходящ съд смесете всички продукти за дресинга и разбъркайте добре. Полейте салатата.
Вкусна идея: може към заливката да добавите и малко горчица, а накрая да поръсите с настърган пармезан.
Вижте още от Вкусно:
6,216 преглеждания