Пускат зелена серия LEGO, изцяло от естествени материали

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

green-lego

От 1 август датската компания LEGO пусна в продажба първата си изцяло природосъобразна серия модули във формата на растения и листа. Целта на компанията е до 2030 г. всичките им главни продукти и опаковките им да са направени изцяло от материали с естествен произход, съобщава „Бизнес инсайдър“.

Суровината за продуктите от специалната серия идва от захарна тръстика. За всички останали модули и играчки LEGO използва акрилонитрил-бутадиен-стирол (познат като ABS) от близо 50 години. Затова преходът към устойчиви материали за 75-те млрд. играчки, които продават годишно, няма да е лесен. Все още модулите не са биоразградими, а новите играчки представляват едва 1-2% от всичките им продукти, коментира телевизия Ей Би Си.

Компанията реши да поеме по нов път през 2015 г. Тогава тя обяви, че ще инвестива 1 млрд. датски крони (около 180 млн. евро) за създаването и изпробването на нови материали.

Хора от отдел „Екологична отговорност“ на компанията казват, че търсят материали, които „отговарят на нашите високи стандарти за качество и безопасност и в същото време притежават ключови атрибути за околната среда и социална устойчивост“.

Но превръщайки се в по-природосъобразна фирма, LEGO среща доста трудности. В дългосрочен план тя си е поставила за цел да създава всички модули от рециклирани материали или на растителна основа, а крайният продукт да е поне 25% био.

Ръководството е решило в никакъв случай да не жертва качеството на продуктите и клиентите да получават почти идентични елементи като тези, с които са свикнали.

Най-големите проблем до момента са по-бавното производство и здравината на новите „тухлички“. Създателите все още не са напълно доволни от резултата и продължават да търсят как да заменят играчките, направени от ABS.

LEGO партнира със Световния фонд за дивата природа (WWF), за да гарантира, че материалът наистина е от естествен произход. „От съществено значение е компаниите във всяка индустрия да намерят начини да произвеждат отговорно своите продукти и да осигурят бъдеще, в което хората, природата и икономиката процъфтяват“, коментира по този повод Аликс Грабовски от WWF. „От LEGO искаме да променим света към по-добро и работим усилено, за да направим чудесни детски играчки, използвайки естествени материали“, каза през март Тим Брукс, вицепрезидент на oтдел „Екологичната отговорност“.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,465 преглеждания

Comments are closed.