Първите седем готви по чешки
Всяко пътуване ни дарява с неповторими и вълнуващи преживявания, за които често говорим до следващото стягане на багажа за някъде. Но нито едно пътешествие не би било завършено, ако в него не присъстват кулинарните отклонения.
През септември Първите седем попаднаха в Чехия и по-точно в Западна Бохемия, която освен с пасторалните си и идилични пейзажи, тихи малки градчета и зелени поля, ни плени с вкусната си храна, хубава бира и много спокойствие.
Нямахме търпение да споделим няколко местни рецепти, които пробвахме на път от Пилзен към Чешки Крумлов и повечето от които можем да приготвим и у нас.
Ето ги:
Чешка чеснова супа (Česká česneková polévka)
Чешката чеснова супа е традиционно и много уважавано блюдо, считано за отлично средство срещу махмурлук. На практика представлява обикновен бульон с картофи и повечко чесън и лук, който може да се приготви бързо от всяка домакиня по всяко време. Лесната рецепта може наистина да ви спести много нерви, особено след някоя тежка нощ на мъжа ви.
Продукти:
2 супени лъжици мас (чехите използват много мас и сланина в кухнята си)
1 глава кромид лук
10 скилидки чесън
4-5 чаши бульон от пилешко или говеждо месо
2 картофа
Сол и черен пипер на вкус
Разтопете маста (може да използвате масло или обикновено олио, но с мас става най-вкусна) в по-дълбока тенджера, добавете ситно нарязания лук и 7 скилидки наситнен чесън и задушете, докато станат прозрачни. Залейте с горещ пилешки или говежди бульон, добавете нарязаните на кубчета картофи и варете на тих котлон, докато картофите се сварят напълно. Подсилете вкуса на чесновата супа като добавите останалите 3 скилидки счукан чесън и добавете сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте супата гореща с настъргано твърдо сирене и крутони, но и без тях, супата ще свърши основното си предназначение. Освен против махмурлук, супата е идеална, ако сте настинали или трябва спешно да се сгреете.
Нашенското подобрение на чешката чеснова супа е в добавката на люто чушле или малко лют червен пипер.
Кулайда (Kulajda)
4-5 чаши вода
4 картофа
50 гр. сушени гъби (горски)
200 мл сметана
50 гр. масло
5 с.л. запечено брашно
4 яйца
копър
сол, кимион, черен пипер и оцет на вкус
Накиснете сушените гъби във вода поне за няколко часа. Обелете, нарежете на едро картофите и ги залейте с вода в тенджерата, в която ще готвите кулайдата. Прибавете гъбите заедно с водата, в която са киснали. Добавете щипка сол, пипер и кимион.
Варете около 20 минути, докато гъбите и картофите омекнат. Добавете сметаната и сгъстете с препеченото брашно. Овкусете с оцет на вкус и накрая добавете разтопеното масло и ситно накълцан копър.
В отделен съд кипнете вода с малко оцет и щипка сол и поширайте яйцата, като оставите жълтъците течни.
Добавете по едно яйце във всяка порция.
Супата е много ароматна и вкусна, а поднесена с традиционния черен чешки хляб е неповторима.
Катув шлех (Katův šleh)
Продукти:
3 глави лук
2 стръка праз лук
100 грама сладък или лют кетчуп
5-6 червени и зелени чушки, може и стерилизирани
500 гр. свинско месо от джолан (става и всякакво друго, но с джолана е най-сочно, а може и пилешко)
3-4 с.л. мас или малсо
сол и черен пипер на вкус
няколко люти чушки
Сварете месото, отцедете го и то нарежете на малки късчета, след това го запържете в маста/маслото. Добавете обеления и нарязан на колелца кромид и праз лук, разбъркайте и долейте малко вода или бульон. След като лука поомекне, добавете нарязаните на едри парчета чушки и кетчупа. Оставете ястието да покъкри за малко. Накрая подлютете с лютото чушле, посолете и поръсете с черен пипер.
Това ястие удивително ни напомни за нашата кавърма, още повече в някои части на Чехия го сервират също като у нас, загънато в омлет.
Старочешки траделник (Тrdelnik)
Това е традиционен чешки деликатес, който се пече върху специални дървени цилиндри, наречени trdlo (от там произлиза и името му), на открит огън и представлява сладък кух хрупкав цилиндър от тесто, покрит с кристална захар, канела, счукани ядки и всякакви други вкусни добавки.
Най-вкусен е топъл и току-що приготвен, тогава се усеща най-добре хрупкавата му ароматна коричка.
Да си го приготвим у дома не е трудно, дари ако нямате trdlo. Можете да си ги приготвите от алуминиево фолио.
Продукти:
300-400 гр. бяло брашно
4 с.л. кристална захар (2 с.л. се слагат в тестото, а другите 2 са за поръсване)
15 гр. прясна или суха мая
70 гр. масло
2 яйца
100 мл прясно мляко
100 гр. ядки (орехи, лешници, бадеми, фъстъци или смес от тях)
1 ч.л. канела
1 ч.л. масло или олио за намазване на цилиндрите
Пресейте брашното и го смесете с предварително накиснатата в малко топло мляко мая. Разтопете маслото и го охладете, след това към него прибавете предварително отделените от белтъците и разбити със захарта жълтъци. Добавете останалото мляко и разбийте сместа. Омесете меко и еластично тесто, ако е нужно добавете още брашно.
Оставете тестото на топло да втаса (около 40-60 минути или докато удвои обема си).
Разточете кора от готовото тесто и изрежете дълги тесни ленти, от които навийте спираловидно около предварително приготвените цилиндри от фолио, като преди това добре ги намажете с разтопено масло или олио. Притиснете добре краищата им, за да не се развали формата им по време на печенето.
Докато сладките цилиндри си пекат – това става за около 25-30 минути на 180 градуса, разбийте белтъците на пяна и след като извадите печивото от фурната, докато са още топли ги намажете с тях, а след това веднага ги поръсете със захар, канела и натрошени ядки. Така те ще залепнат добре по повърхността на сладкиша.
След това внимателно свалете траделника от формата, върху която сте го пекли. Можете да го сервирате веднага, а можете да облеете вътрешността му с течен шоколад или ванилов крем. В Чешки Крумлов го предлагат и напълнен със сладолед и сметана.
Ммм, много вкусно!
Признаваме си, докато бяхме там, никакви мисли за диети и целулит не занимаваха мозъците ни! И, разбира се, напълно естествено!
Първите седем
Снимки: Катерина Илиева
2,872 преглеждания