Първи триместър от бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Моля, имайте предвид, че тази информация е приблизителна. Всяка бременност е различна и скоростта на растеж варира. Ако имате някакви въпроси, моля, обърнете се към вашия лекар.

Седмица Първа

(брои се от деня на последната менструация
Около седмица след зачеването)

Развитие на зародиша:

Понеже броим гестационните седмици, в които продължава бременността, за първа седмица от вашата бременност се приема седмицата след първия ден на последната ви менструaция. Зачеването още не е факт, но броим и този период. Времето минава много бързо, докато още не мислите, че сте бременни и се забавлявате, нали?

Промени при майката:

Цикълът ви точно е дошъл, а вие вече мислите за евентуално зачеване след края му. При жените, на които цикълът им идва на 28 дни, овулацията се пада някъде около 14 ден от началото на цикъла. Сега е удобен момент да започнете да си създавате здравословни навици (ако нямате все още такива!). Започнете вашата диета за бременност с голямо количество пресни плодове и зеленчуци, правете упражнения, започнете да поемате допълнително фолиева киселина, ако още не сте, спрете цигарите, алкохола и всякакви лекарства без рецепта. Стойте далеч от токсични материали и си почивайте. Започнете да мислите като бременна преди още да забременеете, за да може да дадете най-добрия старт на вашето бебе.

Идеи за татко:

Почини си тази седмица. В края на другата седмица те очакват важни събития!

Седмица Втора

Развитие на зародиша:

Все още нищо.

Промени при майката:

Вашата матка е сменила своята обвивка по време на менструацията и сега подготвя легло от богати на кръв тъкани, които са предназначени за къща на подрастващия ембрион. Вашите яйцеклетки узряват в един от яйчниците и се подготвят да се освободят.

Близнаци:

Същото е като при другите, но ще заченете двуяйчни близнаци, яйчникът ви ще освободи две
яйцеклетки.

Идеи за татко:

Добре, татко, на 14-я ден, ако майката има 28-дневен цикъл (като броим от първия ден на последния цикъл), което би следвало да е края на тази седмица, знаеш какво да правиш! Помни обаче, че твоята намеса е необходима и по време на бременността, не само по време на зачеването.

Седмица Трета

Развитие на зародиша:

Сперматозоидите срещат яйцеклетката в маточната тръба (фалопиевата тръба) и чудото на живота започва. Въпреки че няколко сперматозоида могат да проникнат във външния слой на яйцеклетката, само един сперматозоид ще влезе в нея и ще я оплоди. В момента на зачеването, полът на детето е ясен, защото той се определя от хромозомите за пол в сперматозоидите на бащата. Ако не одобрявате пола на бебето – обвинявайте бащата.

Близнаци:

Ако две яйцеклетки са се освободили от яйчника (или по една яйцеклетка от всеки яйчник) и са оплодени от два различни сперматозоида, се получават двуяйчни близнаци. Двуяйчните близнаци могат да бъдат от един и същ пол или момче и момиче. Те ще си приличат и различават не повече, отколкото брат или сестра от различна бременност. Ако една яйцеклетка е оплодена и по-късно се раздели на две, ще се получат еднояйчни близнаци (ако се раздели на три – еднояйчни тризнаци и т.н.).

Еднояйчните близнаци имат същия хромозомен състав и следователно ще бъдат от един пол, ще имат еднаква коса и еднакъв цвят на очите, една и съща кръвна група и т.н. Само една трета от всички близнаци са еднояйчни.

В случай на тризнаци или четиризнаци и т.н., всяка комбинация е възможна. Три (или повече яйцеклетки) могат да бъдат оплодени и така да се получат двуяйчни тризнаци (четиризнаци и т.н.). Една оплодена яйцеклетка може да се раздели и да се получат еднояйчни близнаци, а в същото време още една яйцеклетка да бъде оплодена и тя да не се раздели. Тогава се получава тройна бременност с една двойка еднояйчни близнаци и още едно бебе. Една яйцеклетка може да се раздели и на три и така се получават еднояйчни тризнаци.

Промени при майката:

Около 14-ия ден от началото на менструалния ви цикъл една узряла яйцеклетка се освобождава от яйчника и се спуска по маточната тръба, където бива оплодена.

Възможна е поява на петънца кръв или зацапване в периода на имплантацията (вгнездяването на бластоцита в утробата). Не се паникьосвайте – нормално е, но не се случва на всички жени. Повечето от жените не знаят точния момент на зачеване.

Близнаци: Същото, но се случва два (три, четири и т.н.) пъти.

Идеи за татко:

Все още може да правите редовни опити за зачеване. Наслаждавайте се, защото животът ви е на път да се промени коренно.

Седмица четвърта

Развитие на зародиша:

Имплантацията започва. Веднъж стигнал до матката, бластоцистът  търси местенце, на което да се установи. Бластоцист означава „израстнала торбичка”. Неговите клетки се разделят на две групи – тези, които оформят плацентата и тези, от които се образува бебето. Бластоцистът се сгушва в обвивката на матката и този процес се нарича имплантация.

Близнаци:
При вас симптомите ще са същите като при другите майки, но по-силно изразени.

Идеи за татко:

Дали мама ви игнорира, докато чака и се надява цикълът й да дойде (или да не дойде) в края на седмицата? Или може би е неспокойна? Което и от двете да е, поведението й е нормално. Моментът може да е много емоционален за нея.

Седмица пета 

Развитие на зародиша:

Развиващият се зародиш има три слоя. В горния слой (ектодерм) ще се формира невралната тръба, която след това ще се развие в нервна система (мозък, гръбначен мозък, кожа и коса). В средния слой (мезодерм) ще се развият сърцето и кръвоносната система, костите, мускулите, бъбреците и най-накрая репродуктивните органи. На този етап обаче бързо ще се формират сърцето и основната кръвоносна система. Всъщност, кръвоносната система е първата система от органи, която започва да функционира. Във вътрешния слой (ендодерм)  ще се развие в черва, бял дроб, панкреас и пикочен мехур.

Промени при майката:

Цикълът ви закъснява и може би се чудите дали не сте бременна. Има много достъпни домашни тестове за бременност, които са относително сигурни, когато има закъснение от няколко дни.  

Хормоналните промени, които се появяват с бременността, може да причинят издуване и чувствителност на гърдите, тъй като млечните жлези се увеличават. Често може да изпитвате глад или пък сутрините може да ви се повръща. Матката нараства и притиска пикочния мехур, което провокира чести позиви за уриниране. Не само, че тези симптоми се отнасят в различна степен за различните жени, но също и за различните бременности на една и съща жена.

 

Близнаци: Апетитът ви ще се промени драстично и ще се нуждаете от един път и половина повече калории в сравнение с другите майки. Умората също ще надделее. Почивайте си и се хранете!

Да си изберем лекар

Време да помислите за лекар, който да следи бременността ви. Важно е да изберете лекар, на когото можете да се доверите и който ще се постарае тези 9 месеца да са едно приятно преживяване за вас.

Идеи за татко:

Мама може да се чувства кофти и да си го изкарва на теб (или на когото и да е около нея). Опитай се да не го приемаш лично. Планирайте специална вечеря или нещо друго, за да отпразнувате положителния резултат от теста за бременност.

Седмица шеста

Развитие на зародиша:

Моето сърце ти принадлежи.
Първата сърдечна пулсация е започнала. Бебето сега е ембрион и е голямо около 0,15см. Растежът е доста усилен тази седмица. Пъпната връв се развива. Започват да се формират очите и ушите, както и отворът на устата. Сърцето е започнало да изпомпва кръв и повечето от останалите органи са в процес на развитие. Появяват се образуванията, от които ще се развият краката и ръцете.

Една вълнуваща седмица!

Близнаци: Същото като при майките, които очакват едно дете.

Промени при майката:

Тази седмица е вероятно да започне гадене. Сутринното повдигане ще ви съпровожда през целия ден. Ще копнеете за дадена храна, докато различни мисли за друга храна ще ви се струват божествени.

Понеже това е критичен момент в развитието на органите на вашето бебе, избягвайте алкохола, наркотиците и различни процедури (къдрене, боядисване на коса, маникюр и др.), от които не се нуждаете наистина. Ако все още не сте – направете си първата женска консултация.

Близнаци: Сутрешното гадене може да бъде много жестоко при майките с близнаци. Тъй като нуждата ви от течности се е повишила, пийте много вода, когато повръщането е тежко, за да се хидратирате. Ако имате някакви притеснения, свържете се с вашия лекар.

Кога и как да съобщите на света?

Може би сте толкова развълнувани, че искате веднага да споделите на целия свят. Или може би искате да почакате. Някои родители се притесняват от спонтанен аборт и предпочитат да не казват „за всеки случай” и изчакват докато заплахата от помятане е отминала (въпреки че приятелите и семейството могат да бъдат много голяма подкрепа в случай на спонтанен аборт и може би ще ви липсва тази подкрепа, ако не им споделите новината). В крайна сметка направете така, както ще се чувствате най-добре. Когато споделяте новината, направете момента специален.

Идеи за татко:

Ако мама има сутрешно гадене, има няколко неща, които можете да направите, за да помогнете:

1. Определени миризми могат да накарат мама да повърне – дори неща като кафето, може да предизвикат вълна от повръщания. Опитайте се да пазите тези неща настрана, докато сутрешното гадене намалее.

2. Окуражете мама да спазва здравословна диета – с високо съдържание на протеини и въглехидрати, както и да поема много течности и най-вече вода.

3. Сложете някакви солени бисквитки или крекерчета до леглото и я поощрете да изяжда по няколко ПРЕДИ да стане от леглото.

4. Разберете, че на нея може би точно в този момент не й е до готвене, чистене и други домашни задължения. Може да бъдете голяма помощ за нея (и за бебето) като й предложите да си почива, докато вие отметнете малко домакинската работа, която обикновено не вършите

Седмица седма

Развитие на зародиша:

Малко съм, но набирам скорост.

Бебето е около 0,8-0,9 см. и е голямо колкото оризено зрънце. Развитието на ръцете и краката е в процес, въпреки че пръстите на ръцете и краката не са се формирали още. Мозъкът расте, както и лещите на очите, ноздрите, червата, панкреаса и бронхите.

Промени при майката:

Тази седмица е като предната и обикновените симптоми на ранната бременност продължават. Все още не ви личи и може или да качите, или да свалите някой и друг килограм. На този етап и двете неща са нормални.

Близнаци:

Първи Признаци и Симптоми на Бременност с Близнаци

- по-бързо напълняване

- по-голям корем и сърбеж по повърхността му

- чувство на тежест в таза или вагината

- по-сериозно задържане на течности

- разширени вени

- нарастваща умора

Съвети при сутрешно гадене

Никак не е забавно да започваш деня с глава в тоалетната чиния или в леген. Освен това може да се окаже, че „сутрин” означава цял ден. Важно е да запомните никога да не оставяте стомаха си напълно празен или пък да преяждате. Джинджифилът (истински, а не изкуствен) помага. Пийте чай от джинджифил или пробвайте с корени от джинджифил на хапчета. Лимонът също помага. Може да си направите лимонада или просто смучете пресен лимон.

Идеи за татко:

Имате ли котка? Ако да – МОЛЯ ВИ, татко, поемете отговорност за почистването на котешката тоалетна. Изпражненията на котката могат да съдържат паразити, които да причинят токсоплазмоза – инфекция, която може да увреди плацентата и вашето бебе.

Седмица  осма

Развитие на зародиша:

Ако се направи ултразвук на този етап, той би трябвало да покаже туптенето на сърцето. Лактите и пръстите на ръцете започват да се формират. Крачетата започват да се оформят, като местата на пръстчетата са само маркирани от набраздяване. Лицето продължава да се променя – ушите, очите и върхът на носа започват да се появяват. Под венците започват да се образуват зъби.

Близнаци:

Бебетата се развиват със същата скорост като при бременните с едно дете. Сега всяко от тях е
дълго горе-долу колкото две оризови зрънца.

Промени при майката:

Сега утробата ви е с размера на портокал и ще забележите, че талията ви се разширява. Ако това ви е първа бременност, може и да не ви личи, но пък, ако не е – възможно е да започва. Когато това е поредна, а не първа бременност, мускулите и сухожилията вече не са така стегнати и започва да си личи по-отрано.

Може да се почувствате отново като тинейджърка заради пъпките или други кожни проблеми, които може да се появят. Не се притеснявайте – бременността причинява увеличение на мастни секрети, а да не говорим за необузданите хормони! Всичко това ще свърши или след първото тримесечие, когато нивото на хормоните спада, или след раждането.

Близнаци: Гърдите ви сигурно са много чувствителни и подути, а коремчето вероятно започва да се издува, особено, ако сте били бременни преди това.

Идеи за татко:

Бъдещи татковци, направете всичко възможно да отидете с мама на първия преглед при лекаря. Ще си направите голяма услуга! Навлезте в ролята си на родител СЕГА! Задавайте въпросите, които ви вълнуват на лекаря и се потопете в това приключение заедно с мама. След прегледа отидете на хубав обяд заедно, за да отпразнувате първото посещение при лекаря и да споделите впечатленията си и всичко, което ви вълнува.

Седмица девета

 Развитие на зародиша:

Хрущялите и костите започват да се формират. Основната структура на окото също се образува, а езикът започва да се развива. Червата започват да се придвижват от пъпната връв в коремната кухина на бебето с нарастването на тялото му и увеличаването на пространството в него. Пръстите и палецът са се появили, но са късички.

Промени при майката:

Тази седмица ще пропуснете за втори път цикъла си. Гърдите ви вероятно са по-издути от всякога и може да са доста чувствителни. Поддържащите сутиени може да помогнат за облекчаване на чувствителността в някаква степен. Талията ви се разширява и е възможно да получите киселини или стомашно разстройство, тъй като организмът се настройва към типичните за бременността хормони.

Идеи за татко:

Тъй като сексът е довел нещата до тук, нека поговорим за него. Много жени, в първото тримесечие, преминават през промени в техните желания. Мама може да се чувства така неразположена от сутрешното гадене, че дори да не ви допусне в леглото. От друга страна, без караниците и притесненията за контрола на раждането и повишаването на хормоните, тя може да бъде сексуален маниак. И в двата случая, това е нормално.

Ами вие? Татковците също могат да претърпят промяна. На този етап на мама не й личи (или не й личи много), но гърдите й се увеличават по великолепен начин. Промените на фигурата й може да бъдат доста привлекателни за вас и може да се почувствате отново като 16 годишно момче. Може би, обаче, се притеснявате да не нараните бебето или да не направите нещо, с което да нарушите бременността. Ако се притеснявате за това, татко, поговорете с лекаря, за да намалите тези страхове.

Ако мама не е на същата вълна, на която сте вие, това може да бъде мъчително. Подхождайте с разбиране и помнете, че хормоните могат да предизвикат непрекъсната смяна в настроението й. Ако и двамата сте в настроение – наслаждавайте се. Ако пък не- можете да бъдете интимни без сношение. ГОВОРЕТЕ ЗА ТОВА с нея, за да не си играете на гадаене.

Седмица десета

Развитие на зародиша:

Аз плувам! Бебето започва да се движи в матката, въпреки че още е много малко, за да може мама да забележи. Сега се формират повечето стави – лакти, китки, колене, рамене и глезени, както и ръцете, пръстите на ръцете и на краката.

Промени при майката:

Сутрешното гадене може малко да намалява. Тази седмица за променливото настроение и пъпчивостта ще виним изцяло полуделите хормони. Дръжте се – това е само временно!

Количеството на кръвта ще се повиши с 40-50% по време на бременността. В резултат на това вените ви ще са по-видими, особено на корема, гърдите и краката.

Седмица единадесета

Развитие на зародиша:

Аз съм ембрион
От началото на тази седмица бебето вече може да се нарече ембрион. Най-критичната част от развитието му е приключила. Това е период на бърз растеж. В началото на седмицата бебето е около 2,5 см. на дължина, а към края на седмицата ще е около 5 см. Главичката му е около половината от дължината. Клепачите се затворят, а ирисите започват да се оформят. По някое време тази седмица или другата кръвта ще започне да циркулира между бебето и матката, а плацентата започва да функционира.

Промени при майката:

Вашата утроба вече е с размера на малък грейпфрут. Сигурно сте забелязали, че апетитът ви е по-голям, гаденето започва да отминава макар че някои миризми могат да си дразнят.

Близнаци:

Сутришното гадене най-вероятно не е утихнало и може да се редува с неистов апетит.

Тестове преди раждането

Най-вероятно сте обсъдили с вашия лекар тези тестове и вече сте направили няколко. Научете колкото се може повече осносно тях – много могат да облекчат страховете ви относно здравето и доброто развитие на бебето, други пък могат да внесат по-голям стрес, отколкото е нужен. Направете си домашното за предшестващи раждането диагностични тестове и помнете, че НЕ сте длъжни да правите тест, който не желаете.

Идеи за татко:

Вече започнахте ли да навлизате в бременността? Безкрайните притеснения относно финансите и отговорностите, повръщането и лакомото ядене, които мама прави всеки ден? Имаш нужда от почивка, татко. Бъди добър към себе си и си вземи няколко часа за себе си – поспортувай, разходи се или излез с приятели. Като се прибереш вкъщи можеш да изненадаш мама с една червена роза и картичка, която гласи „Благодаря скъпа. Обичам те!”

Седмица дванадесета

Развитие на зародиша:

На този етап от развитието почти всички органи и структурите на зародиша са формирани. Те ще продължават да растат и да се развиват чак до раждането. Пръстите на ръцете и краката са се формирали, а косата и ноктите започват да растат. Генеталите започват да оформят своята полова характеристика. Амниотичната течност започва да се акумулира, тъй като бъбреците на бебето започват да произвеждат и отделят урина. Мускулите в стената на червата започват да практикуват перисталтика – контракции вътре в стената, които смилат храната.

Промени при майката:
В тази седмица,  утробата ще се променя и ще продължава да расте. Добрата новина е, че няма
толкова много да притиска пикочния ви мехур и ходенето до тоалетна значително ще намалее. Наслаждавайте се на този момент, докато можете, тъй като в третото тримесечие утробата ще е пораснала толкова, че буквално ще е седнала на пикочния ви мехур.

Гаденето сутрин вече не е толкова силно и вие ще се чувствате по-малко уморени. Главоболието ще е доста често се дължи на нарастващия обем на кръвта, но все пак трябва да обсъдите това с вашия лекар.

Идеи за татко:

Мама най-вероятно се чувства по-добре. Сега е добър момент с нея редовно да се движите – излезте на разходка в квартала и не забравяйте да се държите за ръце.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

57,321 преглеждания

Comments are closed.