Първа помощ и самопомощ при задавяне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

На теория всички знаем какво трябва да направим, ако някой до нас изпадне в беда и има нужда от първа помощ. На практика обаче рядко реагираме адекватно. Какво можем да направим за човек, който се задави и започне да се задушава, освен да се притесняваме? Какво да направим и ако нещо подобно се случи с нас, а наоколо няма кой да ни помогне?

Следващите няколко съвета, онагледени от AdMe.ru, биха помогнали в критична ситуация дори да не сте специалисти, достатъчно е да запазите самообладание и да действате бързо.

1. Ако се задавите е нужно да кашляте.
Правилно: Това е правилно, защото кашлянето по природа е най-ефективният начин да се освободят дихателните пътища от попаднали в тях частици храна или други твърди тела. Най-доброто, което можете да направите в този случай е да успокоите пострадалия и да му кажете да кашля.
Неправилно: В такава ситуация хората обикновено започват да удрят пострадалия по гърба, докато той се опитва да диша през носа. От това няма да настъпи освобождаване на дихателните пътища. Също така не бива да се дава на пострадалия да пие вода преди да премине пристъпа на задавянето. Водата е добра идея, едва след като пострадалият е откашлял добре.

purva-pomosht1

2. Ако пострадалият не може да се изкашля, пристъпете до потупвания по гърба.
Правилно: Ако задавянето не позволява на пострадалия да кашля, първото нещо, което можете да направите е да му помогнете да се наведе напред и надолу, може да му помогнете да го направи през коляното ви или през облегалката на стол и рязко да го потупате с отворена длан по гърба в областта между плещите. Важно е да направите потупването именно по този начин, а не обичайните леки потупвания.
Неправилно: Не бива да правите потупвания по гърба, ако пострадалият е в изправена поза, тъй като това ще помогне чуждото тяло да попадне надолу в дихателните пътища и да ги запуши още повече.
Когато пострадалият отново започне да кашля, прекратете потупванията по гърба.

purva-pomosh2

3. Ако пострадалият продължава да не може да диша, прибегнете до притискане в областта на диафрагмата.
Правилно: Застанете зад гърба на пострадалия и го обхванете през кръста с двете си ръце, като ги хванете една за друга под слънчевия сплит – областта между пъпа и на-долните ребра. Горната длан да покрива долната, която е свита в юмрук. Направете няколко бързи притискания под диафрагмата, докато заседналото чуждо тяло излезе.
Неправилно: Не притискайте ребрата на пострадалия, за да не ги счупите. Ако пострадалата е бременна, внимателно я обхванете над стомаха, точно в областта на най-долните ребра.

purva-pomosht4

4. Ако пострадалият загуби съзнание
Правилно: Ако пострадалият загуби съзнание, сложете го да легне на твърда повърхност, а вие застанете на колене над него в областта на таза и с лице към главата му. С две ръце правете енергични натискания в областта между пъпа и на-долните ребра, под диафрагмата. Повторете натисканията няколко пъти, докато дихателните пътища не се освободят. Ако след това пострадалият продължава да не диша, направете изкуствено дишане.
Неправилно: Не бива да се опитвате да дължите пострадалия в изправено положение, както и да се опитвате да му правите изкуствено дишане, ако предметът, предизвикал задавянето и задушаването не е евакуиран от дихателните пътища.

purva-pomosht5

5. Самопомощ
Ако вие самите се задавите и започнете да се задушавате, а наоколо няма кой да помогне опитайте се да се справите сами със ситуацията.
Правилно: Наведете се през облегалката на стабилни стол или през перилата на стълби и се отпуснете рязко с цялата си тежест в областта на подребрието. Не се поддавайте на паника, защото колкото повече се паникьосваме, толкова по-трудно дишаме, а това ще свали чуждото тяло още по-надолу в дихателните пътища, предизвиквайки още по-сериозно запушване.
Неправилно: Не се удряйте по гърдите.

purva-pomosht3

6. Как да действате в други ситуации
Ако пострадалият е бебе или малко дете: Вдигнете детето и го поставете върху едната си ръка с лице надолу, а с другата направете 5 резки потупвания между плещите. В този случай главата на детето трябва да е под нивото на гръдния кош.
Ако пострадалият е по-голямо дете: Застанете зад гърба на детето, а ако е по-ниско, застанете на колене. Обхванете го през талията като едната ръка трябва да е свита в юмрук и поставена в подребрието с палеца навътре, а с другата правете резки притискания в посока нагоре.
Ако пострадалият е по-едър от вас или е бременна жена: Вероятно няма да има как да го обхванете с две ръце през талията, затова се опитайте са приложите процедурата с притискането на подребрието с една ръка, доколкото е възможно в най-горната част на корема, точно под ребрата.

Илюстрации: AdMe.ru
Източник: www.adme.ru

Свали мобилното приложение iHELP! БЕЗПЛАТНО!
Включи се в създаването на най-голямата мрежа за взаимопомощ в България!

iOS-Apple_store_iHELP_together_we_save_lives

Android_store_iHELP_together_we_save_lives

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,716 преглеждания

Comments are closed.