Приносът на бащата за когнитивното развитие на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Когато става въпрос за когнитивни умения, изследователите на ранно детско развитие искат да знаят всичко, което би могло да помогне на малчуганите да усъвършенстват тези си умения. Оказва се, че един от тези елементи е именно бащата. Проучванията установяват, че бащите, които са по-отдадени през първите няколко месеца от живота на детето си, могат да окажат значително влияние върху когнитивното му развитие на по-късен етап.

За да докажат това, изследователи от Кралския колеж и Оксфордския университет правят проучване, в което са включени 128 бащи и техните 3-месечни бебета. По време на проучването анализатори записват поредица от видеоклипове, в които бащите играят със своите бебета. Когато детето е на 24-месечна възраст, участниците отново се връщат, за да се оценят когнитивните способности на детето.

Оценката се формира с помощта на стандартизиран тест за умствено развитие, наречен „Скала на Бейли“. С него изследователите поставят на децата оценки, въз основа на различни задачи, като например разпознаване на цветове и форми. Резултатите показват положителна корелация между по-отдадените бащи и високите резултати на техните деца. Освен това резултатите сочат, че децата с по-чувствителни и спокойни бащи са показали по-добро когнитивно развитие, в това число внимание, способност за решаване на проблеми, както и езикови и социални умения. Това показва колко силно може да бъде влиянието на бащата, когато той не само участва активно, но и влага положителна енергия в отглеждането и възпитанието на детето си.

Ето няколко съвета за бащите, които искат да развиват когнитивните способности на децата си:

  • Научете рутината на детето си
  • Разберете как работи неговото съзнание
  • Играйте си с него
  • Четете/говорете/пейте на детето си, дори ако то е твърде малко, за да разбере думите
  • Участвайте в ежедневните грижи
  • Стремете се да показвате и предавате положителна енергия на мъничето
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,205 преглеждания

Comments are closed.