• No categories

Празнична трапеза

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


празнична пита

Първите седем отправихме специална покана към една майка, за която знаем, че много държи на добрата, качествена и здравословна храна, да разкаже какво меню е планирала за празниците. Благодарим й от сърце за интересните предложения, ние със сигурност ще пробваме зелника и оранжевата салата. Оставяме и на вас да си изберете по нещо. И Весели празници!

Еуфорията около Коледните и Новогодишните празници ме уморява. Пиша тази еретична мисъл и бързам да поясня, че очаквам с нетърпение последните студени дни на годината, които минават неусетно, топли и ароматни, споделени само с любимите хора. Без нетърпеливото отваряне на подаръци, без отрупани маси с храна, без непрекъснато светкащи украси, без забързаното „празнично” темпо.    Признавам, мога да прекарам няколко поредни дни в кухнята и да се ядосвам на всеки, който дръзне да нахлуе на моя територия. Затова отсега съм си набелязала примерно меню, което няма да погълне времето ми, достатъчно празнично е и е подходящо и за дъщеря ми.

Надявам се, че ще си откраднете някоя идея:

24 декември

Много от нас не са постили през изминалите седмици, но поне в този ден можем да изключим всички продукти от животински произход.  Предвиждам закуска само за детето – приготвя се много бързо. 1/2 чаша пълнозърнест грис, накиснат от вечерта, се вари за 2-3 минути, дърпам от огъня и добавям 1 средно голяма настъргана ябълка.

Не подслаждам допълнително, но ако все пак решите – добавете 1 лъжица мед за деца над 2 години. Закуската е готова за минути и може да се подготвим за разходка или за четене на приказки, или за игра, или за блажено мързелуване…

За обяд ще приготвя елда със зеленчуци.

Чаша и половина елда /небланширана, със светли зрънца/ накисвам за около 24 часа.

В тенджерата кипвам 2 чаши вода и добавям:

1/2 чаша накълцан праз

1/2 чаша настъргани или ситно нарязани моркови

1/2 чаша накълцана печена чушка

1-2 стръка целина.

Накрая прибавям елдата, 1/2 чаша нарязани черни маслини, сол и след 10-ина минути имате пъстър и много вкусен обяд. След като сваля от огъня, добавям зехтин.

Ако между закуската и обяда сте се забавлявали подобаващо, вероятността децата да заспят бързо е голяма. Докато дъщеря ми спи, съм запланувала да приготвя празничната вечеря. Тя ще включва: жито, мед, ядки, плодове, ошав, маслини, питка, капички, сарми, лук и чесън, зелник, оранжева салата. Житото и ошавът ще накисна от предишната сутрин, т.е. те ще са готови. Подготвила съм лимец, който няма нужда от никаква топлинна обработка след накисване. Обикновеното жито също може да не се вари – въпрос на вкус. Сушените плодове /опитайте се поне те да са домашни или био/ също ще са си пуснали вкуса и аромата и ще са готови за консумация без варене или добавяне на подсладители.

Капичките представляват изсушен зелен фасул и ако не сте си приготвили сами през лятото, няма от къде да го закупите. Задължително ги приготвям за Бъдни вечер! И оранжевата салата е „мързелива” – равни количества настъргани тиква и моркови се овкусяват със зехтин, лимон, млени орехи и копър. Имайте предвид, че не всяка тиква е подходяща, за целта подбирам плътна, която не се дели на конци.

По-голяма част от  ястията са готови. Така ми остава достатъчно време за питката, сармите и зелника. Първо подготвям плънката за сармите – 2 чаши предварително накиснат, пълнозърнест ориз – заедно с накълцан лук, олио, мащерка и 2-3 лъжици слънчогледови семки. Завиването на малки лозови и  зелеви сармички изисква повече време, но си заслужава. Киселото зеле, което ми остава, нарязвам и мъжът ми изцежда добре с притискане между дланите. Сварявам чаша пълнозърнест ориз, попарвам изсушени листа от цвекло и плънката ми за зелник е готова – 3 чаши кисело зеле, 2 чаши сварен ориз и 1 чаша листа от цвекло. Ще използвам готови, ръчно точени, пърлени кори – нареждам баницата, като на всяка кора освен плънката слагам по малко олио. Най-горната кора поръсвам с вода. Пече се на 160 градуса, докато не се зачерви добре. Необходимо е повече време, за да се сготви киселото зеле. За мен това е най-вкусната баница!

Дойде ред и на питката.

Децата със сигурност ще искат да се включат в месенето. 

1 кг пълнозърнесто брашно

1 купа квас /може да ползвате

2/3 пак. мая или 2 ч.л. сода бикарбонат/

1/2 чаша олио, сол и вода.

Тестото се замесва и оставя да втаса. През това време приготвям 200 грама ситно нарязани маслини. Когато тестото е готово, го разделям на три – две трети оформям като малки топчици, в една от тях поставям парата, а в останалите написани късметчета. Подреждам ги и ги оставям да втасат пак. Една трета размесвам добре с маслините и също оформям на малки питки – това е следобедната закуска.

Пъхам всичко във фурната на 180 градуса за около 30 минути. Всичко е готово и остава само да подредим масата и да се насладим на спокойна и топла вечер.

Коледа
Нали знаете, масата от Бъдни вечер не се вдига. И ни посреща с плодове, жито, баница, мед… А за детето ошав, който ще нарежа и приготвя с накиснати овесени ядки. Може да остане и без топлинна обработка, но ако предпочитате сложете да кипне за няколко минути. Тъй като със сигурност ще има и сарми за обяд, ще приготвя само спаначена супа – заливам 2 чаши нарязан спанак с вода, след като кипне добавям пълнозърнести звездички или друга дребна паста и малко сол. След 10 минути супата е готова за сервиране – с малко зехтин и лъжица кисело мляко. Ще се поглезя и с една свежа зелена салата с орехи, житни стръкове, кълнове от репички и люцерна, със заливка от зехтин, лимон, малко мед и риган. Сервирам с топка кашкавалена извара и препечен хляб. А за главата на семейството ще измисля и нещо месно. Но не сега.

Второто ми еретично признание:

Не съм почитател на коледни /и неколедни/ сладки. Все пак харесвам меденки и ще зарадвам съпруга ми с тях. 

Омесвам тесто от 1 чаша смлени орехи,

2 чаши пълнозърнесто брашно- 4 с.л. мед

1/2 чаша вода- 1 ч.л. сода

1 ч.л. канелалимонова кора. Точи се на лист с дебелина 0.5 см., от който се изрязват формички.

Меденките се пекат на 180 градуса докато не получат кафяв загар.

Сладки хапки и за мен:

Кокосови бонбони, които омесвам и оформям от:

2 с.л. мед1 чаша кокосови стърготини

1 с.л. кокосово масло

2 с.л. пшеничен зародиш.

И плодови бонбони приготвени от:

5-6 смлени сушени кайсии

4 с.л. накиснати, счукани зърна от лимец

1 с.л. сусамов тахан

1 с.л. лимонов сок.

На вечеря ще се насладим на кулинарните предложения на свекърва ми, която със сигурност ще е съобразила менюто с детето. А и ще зарадва съпруга ми и с месно меню. Вероятно се убедихте, че планувам да се отпусна по време на празниците и да се порадвам на суматохата, когато се развихря, когато всички сме си у дома.

Пожелавам и на вас прекрасни, топли и вкусни празници!

www.darove.com
Още за коледните обичаи на масата тук

kolednata trapeza

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,105 преглеждания

Comments are closed.