Повече пари за майчинство, по-малко за болнични

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pomoshti_k

В бюджет 2018 правителството предвижда повече пари за майчинство и обезщетение за безработица, но предвижда намаляване на размера на болничните.

Предложението е майчинството да се увелича с 40 лв., за да стане 380 на месец, а минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, от 1.01.2018 г. да е 9 лева. По-малко ще се плаща за първите три дни от болничния. Сега те са за сметка на работодателя, който изплаща на работника 70 на сто от възнаграждението му, а през 2018 г. ще изплаща 50 на сто.

Увеличението на майчинството за втората година с 40 лв. изненада приятно майките, някои направиха сметка, че това са два пакета памперси, което не е кой знае какво, но все пак е от значение.

Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от доходите за 2 години назад.

Cпopeд плaнoвeтe зa дoгoдинa пpeз юли вcичĸи пeнcии щe бъдaт индeĸcиpaни c 3,8 нa cтo. Taĸa минимaлнaтa щe cтaнe близo 208 лв. Taвaнът нa пeнcиитe ocтaвa 910 лв. Зa paбoтeщитe пpeз 2018 ce yвeличaвa c 1% ocигypoвĸaтa зa пeнcия. Pacтaт минимaлнитe cyми, нa ĸoитo шeфът мoжe дa ни ocигypявa, тe ca paзлични зa paзличнитe длъжнocти. Mинимaлнитe ocигypитeлни пpaгoвe ce вдигaт cлyжeбнo c 3,9%.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,383 преглеждания

Comments are closed.