Полента с коприва и бяло сирене
Полента с коприва и бяло сирене
Време за приготвяне: 45 мин., 4 порции
Продукти:
1 ч. чаша едросмляно царевично брашно (качамак)
300 гр. млада коприва
1 с. л. сол
100 гр масло
бяло саламурено сирене
2 с. л. червен пипер
Как се прави:
Копривата се накисва в гореща вода и се измива добре, като се ползват ръкавици. Слага се да заври и след 5-10 минути, омекналите растения се пасират.
В друг съд се слага 1 литър вода да заври. Добавя се пасираната коприва и едросмляното царевично брашно (качамак). Овкусява се със сол и се добавя голямо парче масло. Вари се около 10-15 минути, като сместта се бърка през цялото време.
През това време се нарязват различни формички от бяло саламурено сирене и се подреждат в намаслени порцеланови купички. Готовата смес се изсипва в купичките и се оставя да изстине.
В тиган се разтапя останалото масло, добавя му се сол и червен пипер. Полентата се сервира, като съдържанието на купичките се обърне в чиния и се полее с разтопеното масло.
4,153 преглеждания